Låne penger for deg
18 .oktober, 2022

Nå låner vi mer og mer penger til nødvendige forbruksområder: 4 årsaker til at dette er den nye hverdagen

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Forbruksforskningsinstituttet SIFO avslørte i slutten av september at vi nå befinner oss i en tid hvor dobbelt så mange personer sliter med økonomien, kontra på samme tid som i fjor.

Dette skyldes økte priser på mat og strøm. Flere må nemlig velge mellom en av disse nødvendighetene.

Ifølge SIFO har faktisk en av ti tatt kontakt med NAV for å be om hjelp, hoppet over måltider for å spare penger, eller trappet opp på matstasjoner. Så mange som fire av ti har byttet ut varer de vanligvis handler med billigere varer. 14 prosent tar opp lån til mat og andre nødvendige forbruksområder.

1. Forbrukslån og kreditt til forbruk

SIFOs rapport viser også at folk tar opp lån og kreditt for å i det hele tatt få endene til å møtes. Dette reflekteres i dagens samlede forbruksgjeld på 151,3 milliarder. Ifølge Gjeldregisteret har denne økt de siste månedene.

Det er imidlertid ikke noe problem å ta opp forbrukslån eller kredittkort for å låne penger til forbruk, så lenge dette er nøye vurdert på forhånd. Forbrukslån kan blant annet være et veldig bra alternativ så lenge du har full økonomisk kontroll.

Dersom dette ikke er tilfellet, kan det være smart å se etter andre måter å få endene til å møtes på.

2. Når sparepengene har tatt slutt

De siste månedene med økte priser på nødvendige bruksområder har ført til at mange har måttet ta av sparepengene. SIFO skriver i sin rapport at så mange som 12% av husholdningene har brukt opp sparepengene sine allerede.

Da tvinger forbrukslånet og kredittkortet seg fram.

3. Har du andre muligheter?

Lån med sikkerhet er naturligvis å foretrekke. Dersom du eier egen bolig, kan du høre med banken din om det er mulig å øke lånet eller refinansiere boliglånet.

Ved å låne med sikkerhet i bolig, tar banken pant i boligen din slik at de får en stor garanti for å få pengene tilbake dersom du, av ulike grunner, ikke kan betale tilbake. Dette er også grunnen til at rentene er så forskjellige mellom lån uten sikkerhet og lån med sikkerhet.

4. Når lån uten sikkerhet er eneste utvei

Man kan ha mange grunner til å velge å søke om et forbrukslån, smålån eller et kredittkort. Kanskje får du ikke refinansieringslån? Regningene har muligens hopet seg opp og blitt til en stor bunke? I slike situasjoner kan et forbrukslån være til god hjelp.

Har du bestemt deg for å ta dette steget, er det viktig at du sammenligner så mange forbrukslån som mulig. Slik finner du frem til det beste og billigste lånet. Dette er en tommelfingerregel uansett om du søker om lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet.

Til slutt må du sørge for å ha en god nedbetalingsplan som du følger slavisk.