Kalkulerer og søker forbrukslån
2 .juli, 2022

Skal du søke om forbrukslån? – Husk dette før du søker

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Dersom du er i en pengekritisk situasjon hvor du behøver penger raskt, er det svært enkelt å handle raskere enn det man egentlig burde. Det er lett å glemme påvirkningen et forbrukslån kan ha på privatøkonomien. En annen tanke man bør ha i bakhodet, er hva som kan skje dersom renten eller inntekten endrer seg i fremtiden.

Det er en stor økonomisk forpliktelse å ta på seg gjeld, spesielt når det kommer til usikret gjeld som for eksempel forbrukslån. Her er det bare din betalingsevne og inntekt som er bankens sikkerhet for lånet.

Dette bør du tenke på før du skal søke om et forbrukslån.

Har du en privatøkonomi som tåler lånet?

I dag vasser vi i tilbud fra en rekke aktører av forbrukslån. Vi mottar reklame både over sosiale medier og på e-post. Det brukes enorme pengesummer på å reklamere for produkt fra tilbydernes side, og det fremstilles som en enkel sak og få lån.

Og det er faktisk ganske enkelt, men før du sender i vei en søknad bør du ta en titt på din privatøkonomi. For bankens del handler det om å vurdere betalingsevnen din opp mot beløpet du ønsker å låne. Det er imidlertid bare du som kjenner din egen økonomi best, derfor bør du være realistisk når du skal velge ønsket lånebeløp.

For å vurdere egen økonomi på best mulig måte bør du sette opp et budsjett som dekker hele din privatøkonomi. Her bør du se på hvor mye penger du har til overs hver måned etter at faste utgifter er betalt. Sørg for å ta høyde for generell forbruk.

Det er pengene du har igjen når en ny måned nærmer seg, som du sitter igjen med til å bruke på et eventuelt forbrukslån. Samtidig kan det være lurt å gi seg selv noe slingringsmonn, bare i tilfelle det skulle komme noen uforutsette utgifter.

Har du regnet ut hvor mye penger du trenger å ta opp i et forbrukslån?

Det er alltid lurt å sette opp et budsjett for beløp du kunne tenke deg å ta opp uten sikkerhet. Husk at det gjerne ikke er så lurt å ta opp forbrukslån til generell forbruk, da kan dette bli en vane.

Dersom du skal gjøre en oppussing i huset ditt, eller kjøpe en større vare som for eksempel bil, er det smart å regne ut hva dette vil koste totalt. Lag deg en oversikt over prisene på det du skal kjøpe.

Deretter må du ta en runde med deg selv hvor du vurderer om du skal låne alle pengene i forbrukslån. Ikke glem at en mindre nedbetalingstid gjør lånet billigere, selv om du får et høyere månedsbeløp.

TIPS! Bruk en forbrukslånkalkulator før du søker om forbrukslån.

Forbrukslan-kalkulator.no

Søk hos flere tilbydere

Det finnes enormt mange tilbydere av forbrukslån i dag, dermed har aktørene en tøff konkurranse om å få tak i kundene. Dette vil være hensiktsmessig å dra nytte av. En slik konkurranse er en god ting for låntakere, siden det betyr lavere renter, bedre vilkår og betingelser. Husk at du ikke får et reelt rentetilbud før du sender en søknad til en långiver.

Det er helt forståelig at du trenger penger med en gang, men du bør likevel ikke akseptere det første og beste tilbudet som kommer. Det kan være at du får en enda bedre rente hos noen andre aktører. Dette dreier seg om bankenes vurdering av betalingsevnen din.

En annen ting som kan være gunstig for deg, er å benytte seg av en lånemegler. Da kan du søke hos flere aktører på en og samme tid. Dette koster deg ingenting og er helt uforpliktende.

Derfor bør du sette deg inn i rentemarkedet

Du må alltid sette deg godt inn i rentemarkedet og hvordan dette påvirker deg, dette fordi det er store forskjeller på hvordan en bank vurderer både kreditthistorikk og din betalingsevne.

Forbrukslån flest tilbys med en flytende rente. Det vil si at långiver har mulighet til å navigere denne opp eller ned under nedbetalingstiden. Dersom dette skjer skal du få en seks ukers forvarsel.

Derfor bør du alltid høyde for at en renteøkning kan skje, når du skal ordne deg et budsjett. Når du skal bestemme deg for nedbetalingstid bør du bruke en forbrukslånkalkulator. Da kan du se at totalkostnaden på lånet påvirkes av lengden på nedbetalingstiden.

Om du bestemmer deg for å velge maksimal nedbetalingstid, eller fleksibel nedbetaling kan det koste veldig mye. Om renten justeres opp på toppen av dette er du nødt til å ha en privatøkonomi som tåler økningen av utgiftene.

Les også: Dette er fordelene og ulempene med forbrukslån

Visste du at du kan kredittsjekke deg selv?

Når en person sender inn en lånesøknad vil bankene alltid kredittsjekke vedkommende. Dette for å sjekke om det finnes betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. De aller fleste låntilbydere av forbrukslån gir deg avslag dersom du har en slik anmerkning.

For å være i forkant er det smart å kredittsjekke seg selv. Jo mere du rydder i din egen økonomi før du søker, jo bedre vilkår vil du få på lånet du ønsker.