Fornuftig lån uten sikkerhet
11 .februar, 2022

Slik bruker du et forbrukslån på en fornuftig måte

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Er du en forbruker av lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån? Ved å lese videre i artikkelen vil du få gode tips og råd om hvordan du kan bruke et forbrukslån på en fornuftig måte.

Ifølge flere undersøkelser, benytter flere og flere seg av forbrukslån for å betale sine utgifter. De vanligste låneformene innunder paraplybegrepet “lån uten sikkerhet” er forbrukslån og kredittkort.

Det finnes mange fordeler med disse to lånetypene, men de kan også bidra til utfordringer dersom du ikke benytter disse på en fornuftig måte. Videre følger noen råd slik at du kan bruke lånet ditt så ansvarlig som mulig.

Først skal vi likevel se på hva som kjennetegner et lån uten sikkerhet.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Denne lånetypen kan du få innvilget uten at banken vil ha noen form for sikkerhet i eiendelene dine, banken vil heller ikke spørre deg om hva pengene skal brukes til. Til sammenligning ville banken din tatt pant i boligen din hvis du hadde bedt om et boliglån. Det samme gjelder for billån.

Som følge av, blant annet, disse årsakene har et lån uten sikkerhet høyere renter enn andre typer lån.

Med et forbrukslån på dagen eller et kredittkort får du altså muligheten til å låne penger til tross for at du ikke har noen eiendeler som banken kan ta sikkerhet i. Her er det viktig at du lager deg en solid plan og holder en god oversikt. Det aller viktigste er likevel å ikke låne mer enn det du kan håndtere.

Noen tips til deg som bruker forbrukslån

Når du tar opp et forbrukslån kan du vanligvis låne en større sum enn du kunne gjort med et kredittkort. Rentene er også ofte lavere på et forbrukslån.

Her er noen forholdsregler for fornuftig bruk av forbrukslån:

Kan du håndtere lånet? Det er aldri smart å låne mer enn man kan betale tilbake. Et godt tips er å sette opp en fornuftig nedbetalingsplan som baserer seg på hvor mye du kan betale ned på et lån etter at alle utgifter er betalt.

Vurder lånetilbudet. Husk å se nøye på lånets betingelser, spesielt den effektive renten.

Trenger du en refinansiering? Ligger du bakpå i forbindelse med kredittkortregninger eller andre smålån? Da kan du spare mye penger på å refinansiere lånene dine i ett større forbrukslån. Da kan du ofte få bedre rentebetingelser, og bedre oversikt over gjelden du har.

Betal tilbake så fort som mulig. Det er alltid lønnsomt å betale ned lånet ditt så raskt som mulig. Dersom du har en fantastisk god betalingsplan, kan du videre se på andre måter for å betale ned lånet enda raskere.