Tenk på dette før du tar forbrukslån
10 .oktober, 2022

5 måter og få bedre lånevilkår på

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Sliter du med å få lån? Har du sendt flere søknader uten å få godkjent lån? Da må du sannsynligvis bedre egen kredittscore. I denne artikkelen lister vi opp flere ting du kan gjøre for å få en bedre kredittverdighet.

1. Se på gjelden du allerede har

Dersom du allerede har kortsiktig gjeld i form av et forbrukslån eller et kredittkort, bør du prioritere å betale ned disse raskt før du søker om et nytt lån.

For å få best mulig oversikt over eksisterende gjeld, bør du sette opp et budsjett hvor du tar utgangspunkt i inntektene dine og utgiftene dine. Klarer du å kutte i utgiftene over en viss periode? Det vil også være veldig motiverende å betale ekstra på utgiftene når du vet at du jobber mot en bedre kredittscore.

2. Du kommer langt med egenkapital

Har du ikke forbruksgjeld? Kanskje klarer du å sette av litt penger av inntekten du får inn hver måned? Da stiller du sterkt.

Med en egenkapital kan du spare opp penger i en bufferkonto som du kan ta av dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Dette er også penger du kan bruke hvis du skal kjøpe noe du har ønsket deg lenge.

Husk, det vil alltid være positivt for kredittverdigheten at du har penger tilgjengelig.

3. Hvordan er jobbsituasjonen din?

Hvordan jobbsituasjonen din er, har svært mye å si for kredittverdigheten din. Det er helt avgjørende at du har fast inntekt. Har du ikke fast jobb, og har fått avslag på søknadene dine flere ganger, bør du prøve å skaffe deg en fast stilling.

Dette er særlig gjeldende dersom du vil søke om et større forbrukslån. Da er det bare din inntekt som står som sikkerhet for lånet.

4. Styr unna økonomiske heftelser

Ting som inkassosaker og betalingsanmerkninger slår veldig negativt ut på kredittscoren. Dersom du får en inkassosak registrert på deg, bør du gjøre opp for deg så fort som mulig. Inkassosaker og betalingsanmerkninger kan også bety ekstra kostnader i form av gebyrer og høyere renter dersom saken står over en lengre periode.

Det finnes i tillegg banker som ikke kommer til å vurdere søknaden din dersom det kommer frem at du har en eller flere betalingsanmerkninger. På den andre siden er det noen få banker som har spesialisert seg på å gi forbrukslån med betalingsanmerkninger, men her bør du se opp for renten som kommer med lånet.

Har du betalingsanmerkninger så bør du altså gjøre alt du kan for å få fjernet disse så raskt som mulig.

5. Styr unna dyre renter og dårlige vilkår

I dag er det et stort spenn på rentene som tilbys mellom alle lånetilbydere i Norge. Derfor må du alltid se på vilkårene du blir tilbudt.

Lag deg et realistisk budsjett slik at du finner ut hva du må betale for et lån. Du bør også legge til rette for sparing i en bufferkonto. Denne kan dekke opp for uforutsette utgifter.

Slik unngår du å få problemer med egen økonomi, og sånn sett få en god kredittscore.