Hvor mye kan jeg låne?
5 .februar, 2023

Kan jeg ta opp lån for å investere pengene i kunst?

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Edvart Munch, Odd Nerdrum og Pushwagner, ja man kunne nevnt internasjonale store kunstnere i fleng. Listen er lang, og stadig flere kunstnere anerkjennes globalt for sine verk. Dette har gjort til at vi stadig øker interessen for kunst som en investering.

Kan jeg låne penger for å kjøpe kunst?

Dersom du ikke har oppsparte midler å bruke på kunst, kan du ta opp lån for å få råd til investeringen din. Det finnes imidlertid ikke et spesifikt lån som gjelder kjøp av kunst, men du kan bruke et forbrukslån til dette.

Det finnes nok flere årsaker til dette, men en velkjent grunn skyldes fordi banken ikke ser på kunst som et sikkert nok investeringsobjekt.

Det er mulig å forsikre kunsten du kjøper, men norske banker som tilbyr lån med sikkerhet kan ikke gjøre en vurdering på om objektet du har kjøpt vil gå opp eller ned i verdi. Derfor kan man heller ikke få satt en fast verdi på kunsten.

For å gå litt dypere ned i dette kan vi sammenligne kunst med noen vanlige investeringsobjekter som bankene kan ta stilling til – bolig og bil.

Kunst versus bolig og bil – dette er forskjellen

De fleste av oss kjenner til en bils levetid. Det som er helt sikkert med biler, er at de synker en god del i verdi hvert eneste år. Her får banken en grei oppgave med å vurdere den fremtidige verdien av bilen når de skal regne ut et billån.

Det samme gjelder bolig og eiendom. Leiligheter, hus og hytter selges hyppig hvert eneste år. Dermed får banken et meget godt grunnlag for å kalkulere verdien av det låntakeren eier.

Så lurer du kanskje på hvorfor ikke bankene kan regne ut verdien av kunst, som for eksempel et maleri?

Dette skyldes at kunsten nesten alltid kommer med en subjektiv verdi. Til og med kunsteksperter kan være uenige om et kunstobjekts verdi. Dermed kan ingen forvente at bankene skal klare å sette en pris heller.

Hvordan kan jeg tjene på å bruke et forbrukslån som finansieringsløsning av kunst?

Først og fremst må du sette deg inn i mekanismene bak kunstobjektets bytting av eier. Kunstobjekter flest selges gjennom ulike auksjoner, både fysiske auksjoner og digitale auksjoner. Når man først har slått til og fått bekreftet kjøpet av kunsten, må du ofte bla opp pengene raskt etterpå.

For å oppnå størst mulig suksess med slike investeringer er du nødt til å handle raskt. Da er det godt å vite at vi lever i en digital verden hvor man raskt og effektivt kan skaffe seg et lån. Du bruker bare noen få minutter på å fylle ut en søknad om forbrukslån over nett. Svaret på søknaden kommer i tillegg raskt i retur.

Er det best å søke forbrukslån før eller etter kunstkjøpet?

Her må du huske at banken kan avslå søknaden du har sendt inn, dermed er det en viss risiko for at du blir sittende med kunsten dersom du har kjøpt denne i forkant.

Det er også kjedelig å få et forbrukslån uten å få brukt pengene, men man kan alltids betale tilbake pengene man har lånt. Da må du imidlertid regne med å betale for opprettelsesgebyret og rentene mens pengene har stått på din konto.

Ingen fasitsvar, men disse problemstillingene bør du vurdere.