Låne penger for å investere i gull
14 .mars, 2022

Ønsker du å investere med lånte penger? Nå velger mange å gå tilbake til den tradisjonelle trygge investeringen

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Investeringer i gull har gitt mange investorer en god avkastning opp igjennom årenes løp. Nå går flere tilbake til den forholdsvis trygge investeringsvarianten.

Å ta opp forbrukslån for å investere med, er en mulighet som flere benytter seg av. Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se vågale forbrukere som benytter lån uten sikkerhet til ulike investeringer. Det gjelder alt fra børs til gull.

Til tross for at reglene for markedsføring av lån uten sikkerhet er strengere i Norge, øker sannsynligheten for at sultne forbrukere søker seg mot børs og gull med lånte penger for å få en rask avkastning.

Tradisjonelt har gull et rykte på seg for å være en trygg og god investering under urolige tider, som det vi opplever med pandemi og krig i dag. Gull er tilbake på listen til store investorer nå som aksjemarkedet opplever en stor usikkerhet.

Har gull vært en god investering på sikt?

Dersom man ser på det i et historisk perspektiv har gull vært oppfattet som en trygg investering. Et eksempel på dette er dersom man hadde investert i gull tilbake i august 1971 og holdt til høsten 2021, da hadde man hatt en avkastning på over 3000 prosent.

Dersom vi sammenligner med sølv i samme periode, vil man også ha sittet igjen med en positiv avkastning, men denne er på langt nær like stor som med gull.

Mange ser på edelt metall som en trygg havn. Dette skyldes i stor grad mengden av gull og sølv som ikke kan økes i stor grad, helt uten videre. I motsetning til vanlige valuta, vil du dermed unngå inflasjon. Den reelle verdien kan selvfølgelig bli påvirket av spekulasjon, men den vil imidlertid stå mer støtt enn andre aktiva.

Vil det være en volatil investering på kort sikt?

Historisk sett kan man se flere perioder hvor investeringer i gull har gitt en god avkastning. Her skiller ikke gull seg ut fra andre investeringsalternativer, som for eksempel aksjer.

Vi kan ta for oss to periodene 1970 – 1980 og 1980 – 2000. Dersom du kjøpte gull i 1971, og solgte gullet i 1980, hadde du hatt en avkastning på over 2000 prosent. Dersom du kjøpte gull i 1980, og hadde solgt igjen i 2000, hadde du hatt en avkastning på minus 70 prosent.

Skal du investere i gull eller sølv, kan du være sikker på at begge er både sykliske og volatile. Mange har imidlertid investert i gull i urolige tider, derfor tenker du kanskje at gullprisen svinger mest. Det er feil, det viser seg at sølvprisen er mest volatil av disse to.

Dette skyldes de forskjellige egenskapene som gull og sølv innehar. Gull er enestående fordi det ikke ruster og er mye mer formbart enn sølv. Med andre ord er gull langt mer holdbart enn sølv, som igjen betyr en bedre investering.

Når du investerer i direkte kjøp av gull

Dersom du investerer i gull gjennom et kjøp av for eksempel en ring eller smykke, vil dette være en veldig enkel måte å investere på. I tillegg er dette en måte hvor du får en komplett eksponering mot gullprisen.

Ulempen med et direkte kjøp av gull, vil være at man må lagre gullet en plass. Dermed blir det noe mer komplisert, og du kan oppleve en lagringskostnad. Samtidig kan du finne det noe vanskelig å investere nøyaktig den summen som du ønsker.

Det finnes også andre faktorer som kan påvirke avkastningen til fysisk gull. For eksempel kan en mynt være svært sjelden, det kan føre til et avvik mellom avkastning og verdiendring.

Ved å kjøpe et gullsmykke eller en ring hos en gullsmed, må du huske på at du også betaler for håndverket, og dermed ikke bare prisen for gullet. Det er heller ikke sikkert at du får solgt gullet når du selv ønsker det.

Fleksible lån – et godt alternativ til investeringer

Hos Besteforbrukslån.no finner du mange forskjellige aktører av lån. Noe av det beste med disse aktørene, er at de tilbyr fleksible lån uten sikkerhet. Det betyr at du kan bruke lånene til akkurat det du selv ønsker, uten at banken legger seg opp i det.

Når du søker om forbrukslån hos Besteforbrukslån.no, vil du finne lån hvor du selv kan bestemme nedbetalingstiden i søknadsskjemaet, som regel kan du velge mellom minimum ett år og helt opp til 15 år. Du kan også få enkelte forbrukslån som en kredittramme hvor du velger nedbetalingstiden på lånet helt selv.

De forskjellige aktørene av forbrukslån kan tilby ulike lånebeløp. Noen banker tilbyr beløp inntil 20.000 kroner, men andre kan tilby summer helt opp til 600.000 kroner. Dermed kan du velge selv om du ønsker å ta opp et smålån eller et forbrukslån. Med et bredt spekter av forbrukslån har du gode muligheter for å få kapital til å investere med.

Besteforbrukslån.no er ikke en rådgiver eller en investeringsinstutisjon. Investeringer skjer på egen risiko.