velg riktig nedbetalingstid for lånet ditt
21 .juli, 2022

Hvor lang nedbetalingstid bør jeg ha på et forbrukslån?

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Et forbrukslån er et vanlig alternativ dersom du for eksempel vil realisere drømmer og prosjekter. Til tross for dette er det viktig å sette seg inn i hvordan denne låneformen fungerer, og hvilken rolle det kan ha på en privatøkonomi.

Noen av de aller viktigste faktorene for hva totalkostnaden på et forbrukslån blir, er rente og nedbetalingstid. Har du planer om å ta opp forbrukslån, er det derfor svært viktig at du forstår disse to begrepene.

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det vil si at banken ikke krever pant i bolig for å innvilge lånet. Dette tatt i betraktning gjør at forbrukslån er dyrere enn et lån med sikkerhet. Derfor bør du alltid sikte på å kvitte deg med gjelden så raskt som mulig.

Slik påvirkes forbrukslånet av nedbetalingstiden

På forbrukslån beregnes renten av resterende gjeldsbeløp månedlig. Det er banken som kalkulerer hvor mye gjeld du har, og regner ut renten sammenlignet med gjelden. Jo lengre nedbetalingstiden er, jo dyrere vil lånet bli totalt sett.

Det vil også forekomme termingebyrer og renters rente, men disse bakes inn i månedsavdragene som må betales. Det blir rimeligere for deg jo færre ganger långiveren får sjansen til å legge effektiv rente til gjeldsbeløpet ditt.

Det er i tillegg mange som ikke forstår innvirkningen som en nedbetalingstid har for totalkostnaden på et forbrukslån. Sammen med effektiv rente, er nedbetalingstiden den viktigste faktoren for totalkostnaden på lånet.

Eksempel på hvor mye penger du kan spare

Dette er forskjellene på en nedbetalingstid på 10 år og 5 år.

10 år:

  • Lånesum – 120.000 kroner
  • Effektiv rente på 16,92%
  • Månedlig beløp på 1991 kroner
  • Totalkostnaden på lånet blir 238.864 kroner

5 år:

  • Lånesum – 120.000 kroner
  • Effektiv rente på 16,92%
  • Månedlig beløp på 2900 kroner
  • Totalkostnaden på lånet blir 174.021 kroner

Rente og nedbetalingstid

Det er din betalingsevne som står som eneste sikkerhet for banken når de vurderer din søknad om forbrukslån. Blir søknaden godkjent vil derfor dette resultere i en ganske høy rente.

Faktisk er det ikke uvanlig å få en effektiv rente på mellom 15% og 20%. Du må altså betale en del for høyrisiko-lånet. Noen tilbydere kan tilby en nedbetalingstid på opptil 15 år, mens andre kan tilby noe som kalles for en fleksibel nedbetalingstid.

Ved å lage en solid nedbetalingsplan kan du bli ferdig med forbrukslånet ditt raskt. Dersom du har tatt opp et stort lånebeløp kan du faktisk spare flere tusen kroner. Dersom man ser på eksemplet over kan man se at nedbetalingstiden alene har svært mye å si for den totale kostanden av lånet. Her kan man spare veldig mye penger.

Siden forbrukslån er relativt dyre lån, vil det alltid være hensiktsmessig å få tak i et så billig lån som mulig. Husk at også effektiv rente kommer til å ha stor innvirkning på lånet.

Refinansiering av forbrukslån

Det er viktig å følge med på markedet underveis i låneperioden. Antall aktører av lån dukker stadig opp, og med gunstigere renter så har du mulighet til å bytte låntilbyder. En annen måte å redusere nedbetalingstid og få bedre renter på, er å refinansiere forbrukslånet.

Dette er en strategi som kan gjøre at du sparer veldig mye penger i form av renteutgifter. Kanskje får du mer penger tilgjengelig også, da kan du bli kvitt gjelden mye hurtigere.

Ved å refinansiere sikrer du deg bedre vilkår på ditt forbrukslån. Også her er det lurt å se på den effektive renten. Det er vanlig at en låntilbyder prøver å gi deg bedre renter enn det konkurrentene gjør når du søker om refinansiering.

Dersom du får godkjent refinansieringen kan du benytte lånebeløpet til å innfri den eksisterende gjelden som du sitter med. Videre betjener du lånet som normalt. Har du fått redusert utgiftene dine, kan du betale mer penger i reelle avdrag hver måned.

Har du planer om å søke om forbrukslån?

Dersom du er på jakt etter et forbrukslån vil det alltid være lurt å bruke en sammenligningsside, på denne måten kan du finne det beste og billigste forbrukslånet. For å finne de aller billigste forbrukslånene, kan det også være en god idé å bruke en anbudsside. Da får du tilbud fra flere låntilbydere med bare én søknad.

Tips! Alltid bruk en forbrukslån kalkulator for å være sikker på at du får den beste renten!

Du trenger bare å legge inn det lånebeløpet som du ønsker å låne, i tillegg til enkelte opplysninger om deg selv. Videre vil anbudssiden sende søknaden din til sine samarbeidsbanker. Disse returnerer med sine aller beste tilbud inne svært kort tid.

Slik blir det enkelt å sammenligne tilbudene opp mot lånet som du allerede betjener i dag. Å bruke en anbudsside er gratis og helt uforpliktende. I tillegg vil du få en veldig god oversikt, både når det gjelder mulighetene for refinansiering, og markedet i sin helhet. Mistenker du at du kan få bedre vilkår på lånet ditt? Da bør du bruke en anbudsside i dag.