Velg riktig forbrukslån
14 .juli, 2022

Dette er fordelene og ulempene med forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

I dag er lån uten sikkerhet, eller forbrukslån tilgjengelig for de aller fleste nordmenn. Til tross for dette er det mange som sitter med spørsmål i forbindelse med forbrukslån. Mange er usikre på hva et forbrukslån egentlig er, hva det kan brukes til, og hvordan man kan dra nytte av å ta opp et.  

Det finnes både fordeler og ulemper med et forbrukslån. Derfor er det veldig viktig ar du som tenker på å ta opp et forbrukslån er klar over både de positive og de negative sidene ved denne låneformen.

I denne artikkelen kan du lese om de mest betydelige fordelene og ulempene som du bør vurdere før du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån.

👍🏼 Dette er de viktigste fordelene med forbrukslån

Først og fremst er alle forbrukslån lån uten sikkerhet, det betyr at du slipper å eie hus eller bil for å gå til opptak av denne låneformen. Dersom du i motsetning skal ta opp et lån med sikkerhet, må du stille bolig eller bil som sikkerhet til banken. Da kan banken helt lovlig ta over disse eiendelene dersom du ikke betaler tilbake pengene du skylder.

Det finnes i tillegg andre lån uten sikkerhet, som for eksempel SMS lån, smålån og hurtiglån. Felles for alle er at du ikke trenger å stille egne eiendeler til pant.

Et forbrukslån kan være praktisk når det oppstår uforutsette utgifter

Dersom man plutselig får en uforutsett regning og trenger penger på stedet, kan det være svært praktisk å ha en tilgang på et forbrukslån.

Kanskje går dusjen eller oppvaskmaskinen i stykker med få dagers mellomrom, da kan det være tungt å vente til neste lønning i flere uker. I slike tilfeller kan forbrukslån og tilgangen på det være et godt alternativ.

Du bestemmer selv hva pengene skal gå til

En av de beste fordelene med et forbrukslån er at du kan velge å bruke pengene akkurat som du vil. Da banken uansett ikke krever at du stiller eiendeler til pant, krever de heller ikke at du sier hva du skal bruke pengene på.

Til sammenligning er mange andre typer lån knyttet til et visst bruksområdet. For eksempel må et boliglån brukes på bolig og et billån må brukes på bil. Dermed får du en større fleksibilitet og frihet til å bruke forbrukslånet på det du vil, i stedet for til en spesiell type bruk.

Fleksibel tilbakebetaling med forbrukslån

I dag kan du maksimalt få en nedbetalingstid på 5 år på et forbrukslån. Det finnes også unntak, men bare hvis forbrukslånet brukes til refinansiering, da kan nedbetalingstiden være på opp mot 15 år. Du er uansett ikke fastlåst til den avtalte nedbetalingstiden som ble satt da du fikk lånet.

Husk at du også kan betale ned større avdrag, samt innfri hele lånet når som helst før den opprinnelige fristen. Dersom du velger en kort nedbetalingstid vil faktisk et forbrukslån bli et billigere alternativ enn om du tar opp ytterligere lån på din egen bolig.

👎🏼 Dette er ulempene med et forbrukslån

Den største ulempen med forbrukslån er at lånet kommer med relativt høye rentekostnader. Dermed er det veldig dyre lån å ta opp.

Sammenlignet med et boliglån er det mye høyere renter på et forbrukslån. Siden forbrukslån er et lån uten sikkerhet, tar banken en større risiko når de innvilger lånet. Dette uttrykkes i rentene slik at banken tar seg godt betalt for å veie opp for den store risikoen.

Noen lurer seg selv når de tar opp forbrukslån

Tilgangen til et forbrukslån er såpass enkel at en forbruker fort kan glemme at pengene tilhører banken. Tilordner man seg en vane med å bruke forbrukslån til alt mulig så kan man raskt havne i økonomisk uføre. Det er en økonomisk risikosport å pådra seg for mye forbruksgjeld, dermed bør man gjøre alt man kan for å styre unna dette.

Bankene gir alltid individuelle tilbud til søkerne – Det kan være en ulempe

Personer som har fått en lav kredittscore får som regel ganske mye høyere renter enn personer med en høy kredittscore. Derfor kan et forbrukslån ende opp med å bli svært mye dyrere for deg enn det eksempelvis kan bli for din bror.

Oversikt er et nøkkelord

Det finnes et hav av aktører som tilbyr forbrukslån i Norge, derfor kan det være vanskelig å vite hvilket lån man skal velge.

Ved å bruke vår forbrukslånkalkulator, kan du gjøre prosessen enklere for deg. Da kan du sammenligne alle lånetilbud opp mot hverandre slik at du finner det billigste og beste lånet for din økonomi.  

Ved å bruke kalkulatoren kan du også regne ut hvem som tilbyr den laveste renten og de beste betingelsene som matcher dine behov, så vel som din økonomiske situasjon.

Kan alle få forbrukslån?

Enkelte banker tilbyr forbrukslån til de personer som har fylt 18 år, men bankene setter vanligvis et alderskrav på mellom 20 og 25 år. Et annet krav er at søkeren må ha en fast inntekt, her vil inntekten sammen med eventuell eksisterende gjeld avgjøre størrelsen på lånet som du kan få.

Vær også klar over at det som regel ikke blir utgitt lån til personer som har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Dette resulterer vanligvis i avslag.