Har du betalingsanmerkninger?
12 .desember, 2023

Vil forby markedsføring av kreditt og forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.
Innhold i artikkelen
  1. Overrasket over timingen

Forslaget om markedsføringsnekt av kreditt og forbrukslån møtes med forundring av banker.

Tidligere i desember ble det klart at regjeringen og SV hadde fremmet et forslag om å forby markedsføring av kreditt og forbrukslån.

– Det er viktig for oss at folk som er i en desperat økonomisk situasjon ikke skal bli dratt inn i lånevilkår med høye renter som bare gjør situasjonen deres enda verre. Og det er derfor dette forbudet er så viktig, sa AP-politiker Hadia Tajik til VG, som var først ute med saken.

Torsdag skal forslaget stemmes over på Stortinget. Siden det er regjeringspartiene og SV som har fremmet forslaget, går det trolig mot flertall i Stortinget. Til slutt er det opp til regjeringen å innføre et slikt forbud.

Derfor fremmes forslaget:

  • Forbud av markedsføring skal hindre at personer i vanskelig økonomisk situasjon pådrar seg høye lånerenter.
  • Mange sliter i en ellers dyr økonomisk tid. Et markedsføringsforbud kan hindre banker i å lokke kunder til å ta opp dyre kreditter og lån.

Overrasket over timingen

Til nettavisen Kampanje sier administrerende direktør i SpareBank 1 kreditt, Ronny Smolan, at de støtter en sunn regulering av kredittbransjen.

– Vi er likevel litt overrasket over at det kommer forslag om nye tiltak før Stortinget har rukket å behandle lovforslaget om forbud mot tilleggsfordeler ved kredittopptak som allerede har vært ute til høring, sier Smolan.

Kommunikasjonssjef i Bank Norwegian, Oliver Hofmann, sier at også de er overrasket. Dette gjelder ikke selve forslaget, men timingen.

 – Vi har sett en nedgang i andelen som bruker kreditten på kredittkortet. Dette til tross for at andelen som bruker det som en sikker betalingsmetode, er høyere enn noensinne. Den synkende bruken av kreditt er en naturlig konsekvens av de mange reguleringene som allerede er innført i Norge de siste årene, sier han. 

Han påpeker at det er store boliglån i tillegg til renteøkninger som har gjort det vanskelig for norske husholdninger. Ikke kreditt og usikrede lån.