Hva er forbrukslån?
27 .mai, 2023

Hva er forbrukslån?

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at bankene låner ut penger til deg, uten at du trenger stille eiendom eller andre gjenstander av betydelig verdi som sikkerhet for lånet. Vi kan si at et forbrukslån, er den rake motsetningen til et boliglån, hvor boligen alltid vil være sikkerheten for lånet du får.

Videre går vi gjennom flere vanlige spørsmål om forbrukslån, slik at du kan lære mest mulig om denne låneformen.

Hva skal til for å få forbrukslån?

Alle banker som tilbyr forbrukslån, vurderer alle søkere individuelt. Imidlertid finnes det noen standardkrav som du må oppfylle:

  • Du må ha en fast inntekt
  • Alderskravet er ofte 18 år, men noen banker kan kreve at du er eldre
  • Betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker fører til automatisk avslag hos de aller fleste banker
  • Du må ha vært bosatt i Norge over en gitt periode og ha en fast bostedsadresse i landet

Hvor mye kan jeg få i forbrukslån?

Du kan låne helt opptil 600.000 kroner uten sikkerhet hos banker som tilbyr forbrukslån. Det betyr imidlertid ikke at du er garantert den summen. Faktorer som gjeld, inntekt og betalingshistorikk spiller en stor rolle for hvor mye du kan låne og hvilke betingelser du får.

Sammenlign lån før du søker

Hvor fort får man forbrukslån?

Bankene skriver som regel at søkere får pengene på konto innen 1-3 virkedager etter at låneavtalen er signert. Dersom man søker tidlig på dagen og banken har fått all nødvendig dokumentasjon, er det imidlertid mulig å få forbrukslån på dagen.

Hvem tar opp forbrukslån?

I Norge er det personer i aldersgruppen 35-50 år som står for den største andelen opptak av forbrukslån. Disse står også for 40 prosent av alle nye utstedte lån, hvor over 30% av disse igjen har oppgitt at de har barn.

Hvor lang nedbetaling på forbrukslån?

Maksimal nedbetalingstid for forbrukslån er 5 år. Unntaket er dersom du skal bruke lånet som et refinansieringslån til refinansiering av annen forbruksgjeld. Da kan du velge opptil 15 års nedbetalingstid. Du kan selvsagt også velge en kortere nedbetaling enn det du har fra før.

Hvor høy rente er det på forbrukslån?

Banker som tilbyr forbrukslån opererer med brede renteintervall. Normalt blir søkere tilbudt en effektiv rente på mellom 8 prosent og 20 prosent, så et tilbud om rente over 20 prosent vil være ansett som høy. Det skal samtidig en del til for å få den laveste renten.

Hvorfor får jeg avslag på forbrukslån?

Vanlige årsaker til at man får avslag på søknaden om forbrukslån, skyldes ofte registrerte betalingsanmerkninger eller manglende betalingsevne. Dersom banker ser slike heftelser, vil de avslå søknaden med en eneste gang.

Har du betalingsanmerkninger bør du innfri disse med en gang, eller kontakte kreditor for å undersøke om det er mulig å få til en gunstig betalingsavtale.

Kan man få lån uten kredittsjekk?

Nei, det er ikke mulig å få lån uten at banken foretar en kredittsjekk i Norge. Bankene er pålagt å sikre at alle søkere har tilstrekkelig med økonomi for å håndtere og betjene lånet. Banken vil for eksempel avslå søknaden dersom de mener at du vil få problemer med å betale ned lånet.