Nedbetalingstid på forbrukslån
30 .oktober, 2023

Nedbetalingstid på forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Har du planer om å søke forbrukslån, men er usikker på hvilken nedbetalingstid du bør ha? Som regel er det bedre å ha en så kort nedbetalingstid som mulig. De totale lånekostnadene blir mindre, jo færre terminer som lånet løper på.

Hva er nedbetalingstid?

Nedbetalingstiden på et forbrukslån er antall terminer du velger å betale på lånet, eller lengden på låneperioden som du selv velger.

Forbrukslån kommer alltid med 12 terminer hvert år, med andre ord er du nødt til å betale på lånet hver måned.

Her finner du alle tilbydere av forbrukslån.

Disse faktorene spiller vanligvis en rolle for valget av nedbetalingstid:

  • Hvor stort lånet er, (her kan du som regel velge et forbrukslån på mellom 5000 og 600.000 kroner).
  • Renten som tilbys, (normalt sett fra mellom 5% og 25%). Det er din kredittscore og betalingsevne som påvirker rentetilbudet sammen med størrelsen på lånet.
  • Lånet må innfris innen 5 år.

Dersom du søker om en forholdsvis høy lånesum, må du sannsynligvis velge en litt lengre nedbetalingstid slik at du klarer å betale alle avdragene innen 5 år. Det finnes imidlertid ett unntak, og det er dersom du skal låne til refinansiering. Da kan du bruke 15 år på nedbetalingen.

Søke forbrukslån
Du kan søke forbrukslån helt opptil 600.000 kroner.

Tips: Siden bankene alltid gir individuelle rentetilbud, bør du hente inn så mange lånetilbud som mulig.

Du velger nedbetalingstid i søknaden

Når du fyller inn ønsket lånebeløp i søknaden om forbrukslån, skal du også legge inn ønsket nedbetalingstid. Dette er et av de første skrittene i søknaden, uavhengig av om du søker hos en bank eller via en låneagent.

Her er det smart å sette opp et realistisk budsjett på forhånd. Bruk budsjettet som et utgangspunkt slik at du ser hvor lang nedbetalingstid du trenger.

Tips: Dersom du henter inn flere lånetilbud til sammenligning, bør du sammenligne effektiv rente. Den effektive renten dekker nominell rente, etableringsgebyr og termingebyrene.

Sammenligne forbrukslån
Det vil alltid være mest lønnsomt å sammenligne flere forbrukslån slik at du finner det billigste lånet.

Kan du endre nedbetalingstid på lånet?

Det er en sikkerhet å vite at nedbetalingstiden som du velger, ikke vil være «bindende». Du kan endre på nedbetalingstiden når du selv ønsker dette, men med hensyn til flere ulike regler i forbindelse med forkortning eller forlenging av nedbetalingstiden. Vi forklarer:

  • Du kan søke om en lengre nedbetalingstid, men du kan ikke komme unna at lånet skal være nedbetalt innen 5 år.
  • Når det gjelder lengre nedbetalingstid til refinansiering, kan du ha en maksimal nedbetalingstid på opptil 15 år. Likevel kan du aldri ha en lengre nedbetalingstid enn den resterende nedbetalingstiden på lånene som du fikk innfridd da du først refinansierte.

Husk at banker ofte tar et gebyr for å forlenge nedbetalingstiden. Dette gebyr ligger normalt på ca. 200-300 kroner.

Les mer om forbrukslån her.

Endre til en kortere nedbetalingsperiode?

Det er mye enklere å korte ned nedbetalingstiden på et forbrukslån, enn det er å forlenge den. Vi forklarer:

  • Hvis du ønsker å redusere antallet terminer, kan du når som helst kontakte den aktuelle banken som utstedte lånet for å be om dette. Du må imidlertid forberede deg på at størrelsen på de månedlige avdragene vil øke.

Innfri forbrukslånet før tiden

Du kan samtidig betale ekstra avdrag eller betale ned hele lånet direkte når som helst under låneperioden. Husk imidlertid på at banken vil kreve at du betaler alle påløpte renter og gebyrer.

Avdragsfrihet på forbrukslån

Hos noen banker kan du få en eller flere perioder med avdragsfrihet. Det er gjerne personer med betalingsproblemer som trenger slike perioder, og det trenger ikke å være en dum løsning dersom man vet at det kommer inn mindre penger en måned eller to.

Hvis du får innvilget en periode med avdragsfrihet, betyr dette at de totale lånekostnadene vil øke da rentene vil løpe ytterligere. Slik kan en avdragsfri periode løses:

  1. Når perioden er over, kan du betale inn mer i avdrag på de resterende terminene.
  2. Du kan forskyve nedbetalingstiden litt frem i tid, slik at du rekker å betale inn alle avdrag i tide.

Tips: Dersom du sitter med flere lån uten sikkerhet eller kredittkortgjeld, vil det være lønnsomt å samle alt inn i ett større lån.

Forbruksgjeld
Samle alt av forbruksgjeld i ett større lån for å få bedre rentebetingelser.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lang tid har man på å betale forbrukslån?

Du kan maksimalt velge en nedbetalingstid på 5 år. Samtidig vil nedbetalingstiden avhenge av lånesummen som du søker om. Dersom du for eksempel ønsker et forbrukslån på 10.000 kroner, vil du sannsynligvis få en langt kortere nedbetalingstid.

Kan man betale ned hele forbrukslånet?

Du kan betale ned ekstra på lånet, eller du kan betale ned hele forbrukslånet direkte, når som helst. Dette vil være lønnsomt da du sparer mye penger på rentekostnader.

Kan man øke nedbetalingstid på forbrukslån?

Ja, du kan øke nedbetalingstiden så lenge du holder deg innenfor 5 år.