Forbruksgjelden blir høyere
13 .november, 2023

Flere tar opp forbrukslån: Sjekk økningen av forbruksgjeld

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

I oktober økte nordmenns forbruksgjeld med 2 milliarder kroner. Totalt i 2023 er forbruksgjelden økt med 8,8 milliarder kroner.

På novembers første dag var total forbruksgjeld i Norge på 159,7 milliarder kroner. Dette er en økning på 2 milliarder kroner fra starten av oktober, ifølge Norsk Gjeldsinformasjon.

Antallet opptak av forbrukslån har økt gjennom hele 2023, og veldig mange bruker slike lån for å dekke forskjellige kostnader.

– Dette gir dette grunn til en viss bekymring. Det viktig at folk tar kontakt med sine kreditorer hvis de får betalingsproblemer, sier daglig leder Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon.

Forbruksgjeld
Nordmenn bruker forbrukslån til å dekke ulike kostnader.

Økning i rentebærende kredittgjeld

Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling økte til 28,9 milliarder kroner i oktober, mens rentebærende kredittkortgjeld økte til 42,2 milliarder kroner. Samtidig økte forbrukslån med 0,6 milliarder kroner.

Ifølge Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon, skyldes dette at mange nordmenn har gått tom for sparepenger og at mange refinansierer dyr kredittkortgjeld.

Går man ett år tilbake til november 2022, har forbruksgjelden økt med 9,3 milliarder kroner i denne perioden.

Les også: Hva er forbruksgjeld?

Ofte stilte spørsmål

Hva er forbruksgjeld?

Forbruksgjeld kommer av lån uten sikkerhet som blir tatt opp. Med andre ord har man tatt opp lån eller skaffet seg kreditt, uten å stille bolig eller andre eiendeler av verdi som sikkerhet for lånet.