Slik kan du refinansiere gjeld med forbrukslån
27 .november, 2023

Sliter du med å få refinansiering? Dette er mulighetene dine

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Har du fått avslag på refinansiering, eller opplever at det er vrient å få innvilget et lån til refinansiering? Her får du en solid oversikt til hvorfor dette kan være vanskelig, samtidig som du får tips og råd til hvordan du kan løse denne floken.

Derfor kan det være vanskelig å få et refinansieringslån

Refinansiering er ofte et positivt steg å ta når man skal prøve å få økonomien på rett kjøl igjen. Imidlertid kan det være noe vanskelig å få refinansiering innvilget.

Her er de vanligste grunnene til at det kan være vanskelig:

1. Betalingsanmerkninger

Dersom man ikke betaler regninger innen forfall, går kravet videre til inkasso og beløpet vil vokse umiddelbart. Unnlater man fortsatt å betale kravet, vil dette føre til betalingsanmerkninger i henhold til kredittopplysningsloven.

Har man betalingsanmerkninger, er det vanskelig å få refinansiering. Banken gjør en kredittsjekk av alle som søker om refinansiering, for å se om vedkommende er kredittverdig. Når banken finner en betalingsanmerkning vil søkers kredittscore anses som veldig lav.

Med andre ord vil betalingsanmerkninger påvirke kredittscoren negativt.

2. Eksisterende gjeld er for høy

En annen grunn at man kan få avslag på refinansiering, skyldes for mye eksisterende gjeld. Har man for mye gjeld, kan det samtidig være vanskelig å ha oversikt over egen økonomi.

Blant annet er det ikke attraktivt for bankene å innvilge refinansiering til personer som har en høy kredittgjeld, eller som har gjeld til mange ulike kreditorer. Er du usikker på hvor mye gjeld du har og hvor mange kreditorer du skylder penger til, kan du sjekke dette hos Gjeldsregisteret.

Husk at utestående inkasso og kredittgjeld vil føre til en særdeles dårlig kredittscore, slik at det blir vanskelig å skaffe seg refinansiering.

3. Inntekten strekker ikke til

Dersom du har en lav inntekt, vil dette påvirke kredittscoren negativt, men det behøver ikke å bety at du ikke får innvilget refinansieringslånet.

Bankene opererer med minstekrav til hvor mye man må ha i fast årlig inntekt for å få lån, og disse beløpsgrensene varierer fra bank til bank.

Har du fått avslag på grunn av for liten inntekt? Sjekk om andre banker opererer med lavere inntektsgrense.

Fordeler med refinansiering

Når man tar opp et refinansieringslån, betyr det at man tar opp et nytt lån med en lavere effektiv rente, samt bedre vilkår og gebyrer enn det man har på eksisterende lån. Her er grunnene til at det er smart å refinansiere:

  • Du oppnår en bedre kontroll og oversikt over egen økonomi. I stedet for flere lån med ulike betalingsfrister, trenger du bare å konsentrere deg om ett lån og en betalingsfrist.
  • Du får færre kostnader knyttet til renter og gebyrer når du bare betaler på ett lån.
  • Pengene du sparer hver måned kan bruke til å betale ned ytterligere på refinansieringslånet slik at nedbetalingstiden blir kortere.

Grep du bør ta for å få innvilget refinansiering

Nedenfor lister vi opp de beste grepene du kan ta for å øke sjansene for å få innvilget et refinanseringslån:

  • Betal ut betalingsanmerkningene dine. Sitter du med penger til overs, vil det alltid være smart å betale inn kravet. Så fort hele kravet er betalt inn, vil anmerkningen slettes.
  • Øk kredittscoren din. Det gjør du automatisk ved å betale ned på gjeld og slette betalingsanmerkninger og inkassokrav. Når kredittscoren blir bedre, vil også sjansene for å få et refinansieringslån bli bedre.
  • Skaff deg en god oversikt over egen økonomi. Dette kan du gjøre ved å lage deg et budsjett over inntekt og utgifter. Har du mulighet til å kutte på noen av utgiftene?
  • Si opp kredittkortet ditt. Uansett om du har brukt penger på kredittkort eller ikke, så regnes kredittkortrammen som gjeld. Ved å si opp kredittkortet, blir gjelden slettet og kredittscoren ser bedre ut.
  • Spar opp egenkapital. Når du har opparbeidet deg en egenkapital kan du sette av penger til forskuddsbetaling. Da vil banken anse deg som en tryggere låntaker.
  • Søk hos flere banker. Dersom en bank gir deg avslag, betyr det ikke at alle banker vil gi avslag. En rekke banker vil strekke seg langt for å kunne innvilge et refinansieringslån til deg.

Her finner du bankene som tilbyr refinansieringslån.

Ofte stilte spørsmål

Når er det lurt å refinansiere?

Det vil være gunstig å søke om refinansiering dersom du merker at gjelden din begynner å bli for dyr å betjene. Med et refinansieringslån kan du sikre deg en lavere rente slik at du får redusert dine månedlige utgifter og kostnader. Du vil samtidig oppnå mer oversikt over egen økonomi.

Er det lønnsomt å refinansiere?

Ja, og det vil være ekstra lønnsomt å refinansiere hvis du sitter med flere lån uten sikkerhet med høye renter. Ved å refinansiere får du samlet gjelden til ett lån med en lavere rente og kun en betalingsdato hver måned.

Hvor er det lettest å få refinansiering?

Det aller enkleste er å bruke en låneformidler eller låneagent som kan hente inn flere lånetilbud fra en rekke samarbeidsbanker. Da vil sjansene for å få et positivt svar på søknaden øke betraktelig.