Slik kan du refinansiere gjeld med forbrukslån
30 .november, 2022

Refinansiere etter en jul på lån og kreditt? Dette er mulighetene

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Gjennom høsten har rentehevingene på boliglån vært mange, men de fleste av oss får realiteten i trynet like før jul. Konsekvensene kommer imidlertid på nyåret.

Tradisjonelt sett øker antall søknader om refinansiering til forbrukslån i januar og februar. Dette skyldes at veldig mange nordmenn bruker forbrukslån og kredittkort på julehandlingen månedene før.

Når staten blandes inn

Dersom du ikke klarer å betale regningene dine og disse går videre til inkasso, kan du oppleve at noen hundre kroner blir til flere tusen kroner på et knips. Dersom kreditorene ikke makter å få deg til å betale, vil de få hjelp av den norske stat og Statens innkrevingssentral.

Du kan derfor se på staten som en felles torpedo for alle nordmenn i denne sammenhengen. Det er de som driver inn pengene du skylder, dersom bankene ikke klarer dette på egenhånd.

Refinansiering av forbrukslån

Hvis du har et forbrukslån er det veldig smart å holde et øye med utviklingen i markedet, spesielt når det gjelder rentesats. Det du må huske på her, er at alle rentetilbud utarbeides på individuell basis. Det betyr at du må søke hos en aktuell låntilbyder for å få et reelt tilbud.

Likevel kan du se om bankens rentesatser er noenlunde lik som markedets rentesatser. Det er også viktig å vite at din privatøkonomiske situasjon kan utgjøre veldig mye for låneavtalen din.

Husk at forbrukslån baseres på bankens risikovurdering av din inntekt opp mott eksisterende gjeld. Skulle du få en høyere lønn, betale ned gjelden du har, eller redusere noen av dine månedlige kostnader på et annet vis, kan det være smart og søke om en refinansiering.

Derfor bør du alltid være på utkikk etter en reduksjon i lånets totalkostnad, noe som dessuten er hovedformålet med å refinansiere.

Refinansiere smålån?

Smålån er også et lån uten sikkerhet, og anerkjennes som regel som et mindre forbrukslån. Siden lånesummene ofte er lave på disse lånene, samtidig som løpetiden kan være lengre enn på større forbrukslån, vil rentesatsen bli høyere.

Du kan tenke slik – jo mindre penger du låner uten sikkerhet, jo høyere effektiv rente vil du få på lånet. Derfor kan en refinansiering av smålån være veldig lurt for deg.