Forbruksgjelden blir høyere
21 .november, 2022

Forbruksgjelden blir lavere: Likevel mer mislighold av ny forbruksgjeld

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Forbruksgjelden faller stadig blant norske husholdninger, men mengden misligholdende øker.

Tall fra Gjeldsregisteret viser nemlig at nordmenns samlede forbruksgjeld stadig reduseres. Dette gjelder også i tredje kvartal.

Tallene viser en samlet forbruksgjeld på 150,2 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er 2,1 milliarder kroner mindre sammenlignet med tredje kvartal i 2021. Vi ser dermed en redusering på 1,4 prosent.

Samtidig er det en god del færre låntagere med mer enn fem kredittkort eller lån, sammenlignet med fjoråret.

Mer misligholdt forbruksgjeld til inkasso

Finanstilsynet skriver at en større andel ny misligholdt forbruksgjeld som er tatt opp i 2022, har gått til inkasso.

Norske banker som spesialiserer seg på forbrukslån har en misligholdsandel for utlån i Norge på 14,7 prosent.

Andelen misligholdte lån går samtidig ned

Dersom man utelukkende bare ser på utlån i det norske markedet, kan man se at andelen misligholdte lån har gått ned de siste kvartalene.

Det betyr at aktører som for eksempel inkassoselskaper har kjøpt forbrukslån som har vært misligholdt i en periode på mer enn 90 dager. Det vil si at denne gjelden ikke eksisterer i bankenes regnskapsbalanse.

Hva er misligholdte lån og inkassogjeld? Vi forklarer:

  1. Når en låntager ikke klarer å betale på lånet sitt, betegnes lånet som misligholdt i banken.
  2. Statistisk sett er det forbrukslån uten sikkerhet som enklest blir misligholdt, dette kan for eksempel skyldes en endring i inntekt.
  3. Bankene kan selge misligholdte lån til inkassoselskaper til en viss redusert pris. Her kan inkassoselskapene tjene penger dersom de klarer å få inn mer misligholdte lån enn beløpet de betalte for disse, samt egne eksisterende kostnader.
  4. Eksempel: Dersom et lån på 100.000 kroner blir misligholdt, kan banken selge lånet til en pris på 50.000 kroner dersom de ser at det blir vanskelig å drive inn gjelden. Her bokfører banken også et tap på 50.000 kroner. Siden prisen på lånet faller, er inkassoselskapene villige til å betale for den misligholdte gjelden.

Finanstilsynet skriver også at inntjeningen til foretak som tilbyr forbrukslån er blitt svekket. Dette skal være et resultat av mindre utlånsvolum og lavere renteinntekter.