Vurderer å ta opp et forbrukslån
2 .januar, 2024

Hva er kredittsperre?

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Ved å opprette en kredittsperre kan ingen kredittsjekke deg. Her skal vi forklare deg hvordan en kredittsperre fungerer og hvorfor det kan være smart å bruke en slik sperre.

Til vanlig kan mange foretak gjøre en kredittsjekk av deg – både banker, mobilselskaper og forsikringsselskaper. Har du kredittsperre, vil ikke dette være mulig.

Kredittsjekk

Når et foretak gjør en kredittsjekk, gjøres det en grunnleggende kontroll av vedkommendes betalingshistorikk og betalingsevne. Foretak som tilbyr abonnementer eller banker som banker som tilbyr lån gjør alltid en kredittsjekk av personer som ønsker å ta opp lån.

Det betyr at dersom du for eksempel skal ta opp et forbrukslån, kjøpe en bil på avbetaling eller tegne et strømabonnement, så vil du først bli kredittsjekket.

Få oversikt over alle lånetilbydere her.

Hvis du har satt opp en kredittsperre, kan ikke foretakene og bankene gjør en kredittsjekk, men samtidig betyr dette at aktørene ikke kan tilby deg lån og abonnementer så lenge sperren er der.

Hvorfor bør jeg sette opp en kredittsperre?

Det er i all hovedsak to gode grunner til å sette opp en kredittsperre:

  1. Redusere faren for identitetstyveri
  2. Redusere muligheten for å ta opp raske lån eller gjøre impulskjøp på avbetaling

Identitetstyveri

Den viktigste årsaken til at man oppretter en kredittsperre, er for å redusere sjansen for at noen klarer å gjøre et identitetstyveri. Skulle du ikke finne førerkortet, passet eller andre former for ID-bevis, vil det være fornuftig å sette opp en kredittsperre.

Vedkommende som har fått tak i ID-en din kan forsøke å ta opp lån og kreditt, men dette vil da ikke være mulig dersom kredittsperren er opprettet.

Begrense impulskjøp og raske lån med kredittsperre

Kredittsperre er samtidig et godt grep når det handler om å få kontroll på egen økonomi, spesielt når man kanskje har mistet oversikt og trenger å stramme opp.

Selv om man kan fjerne kredittsperren på egen hånd vil det ta noe tid. Dermed får man ikke anledning til å ta opp raske lån umiddelbart eller handle impulsivt på kreditt.

Generelt sett er det forbrukslån og kredittkort som kan tas opp raskest. Disse er også dyrest på sikt og derfor vil en kredittsperre være et godt grep dersom man ikke har kontroll.

Opplever du flere forsøk på kredittsjekk?

En kredittsperre stopper imidlertid ikke absolutt alle muligheter for identitetstyveri. Opplever du mange forsøk på kredittsjekk når du ikke har sendt inn søknader om lån og kreditt selv, så bør du politianmelde dette.

Husk også på at du aldri bør oppgi passord til andre personer. ønsker du en ytterligere sikkerhet kan det dessuten være smart å skaffe seg en postkasse som kan låses. Slik bidrar du til å redusere sjansen for at noen får tak i viktige opplysninger om deg.

Husk at du alltid skal varsles når noen prøver å gjøre en kredittsjekk med din ID. Dette varsles du gjennom et gjenpartsbrev.

Vet du ikke hva et gjenpartsbrev er, kan du lese mer om dette på Datatilsynet sine nettsider.

Sørg for å lese disse brevene når de kommer. På denne måten kan du dobbeltsjekke at informasjonen som står der, stemmer. Dersom du ikke kjenner deg igjen i brevet, bør du ta kontakt med kredittopplysningsbyrået som står bak sjekken for å få ytterligere informasjon. Byrået plikter å informere deg om hvorfor de har bedt om dine opplysninger.

Kredittsperre på 1-2-3

For å opprette en kredittsperre, må du ta kontakt med byråene som leverer kredittopplysninger. I dag er det bare et fåtall av disse selskapene da det kreves konsesjon fra Datatilsynet.

Disse selskapene utfører kredittsjekk i Norge:

Dersom du ønsker å gjøre en kredittsperre, må du kontakte disse selskapene. Det må du også gjøre dersom du ønsker å ta bort kredittsperren.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg fjerne Kredittsperre?

Du fjerner kredittsperren hos samme kredittopplysningsbyrå som du opprettet den. Logg inn på deres side med BankID for å fjerne kredittsperren.

Hvordan legge inn kredittsperre?

Ta kontakt med et eller flere kredittopplysningsbyrå for å gi beskjed om at du ønsker å opprette kredittsperre.