Avdragsfrihet på forbrukslån
30 .november, 2023

Kan jeg få avdragsfrihet på forbrukslånet mitt?

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Avdragsfrihet på forbrukslån er som et pusterom i hverdagen, spesielt dersom inntektene har blitt lavere den siste tiden.

Samtidig bidrar avdragsfrihet til et dyrere lån på sikt, så man bør alltid tenke seg grundig om før man søker om avdragsfrihet.

I denne artikkelen gir vi deg en grunnleggende oversikt over hvordan avdragsfrihet på forbrukslån fungerer og fordelene/ulempene med en slik ordning.

Slik fungerer avdragsfrihet på lån

Hvis banker innvilger avdragsfrihet på lånet ditt, trenger du bare å betale renter og gebyrer i en bestemt periode.

Eksempel på avdragsfrihet:

Du har et forbrukslån med ramme på 100.000 kroner og en nedbetalingstid på 3 år. Den effektive renten på lånet er på 11,5% og betaler som regel omkring 2500 kroner i avdrag og 800 kroner i renter hver måned.

Dersom du får innvilget avdragsfrihet, trenger du bare å tenke på de 800 kronene som må betales i renter.

Søknad om avdragsfrihet på forbrukslån

De fleste banker godtar søknader om avdragsfrihet på forbrukslån, men det finnes samtidig enkelte unntak. Noen banker kan kreve at du må betale både avdrag og renter hver måned til lånet er betalt ned.

Et generelt krav for å få avdragsfrihet, er at du må ha hatt lånet over en viss periode. Du må ha vist at du er en sikker betaler med å betale inn alle avdrag og renter innen frist hver måned.

Hvor lenge varer avdragsfriheten?

Hvor lenge du kan ha avdragsfrihet avhenger av de ulike bankene. Enkelte banker kan innvilge avdragsfrihet i for eksempel én måned, mens andre kan akseptere en lengre periode.

Som regel er maksimal avdragsfrihet på tre måneder hos banker som tilbyr forbrukslån. Avhengig av banken og hvilken nedbetalingsplan du har, kan du hos enkelte få avdragsfrihet innvilget flere ganger over tid.

Avdragsfrihet fører til et dyrere lån

Med avdragsfrihet som strekker seg over flere måneder, kommer rentene til å løpe lenger på hovedstolen som du skylder.

Totalt sett vil dette gjøre at lånet ditt blir dyrere, og nøyaktig hvor dyrt det blir avhenger av faktorer som lånesum og hvor høye rentene er.

Koster å få avdragsfrihet

Når du får innvilget avdragsfrihet, må du normalt sett betale et gebyr for dette. Det er ikke en stor sum du må ut med, men ofte må du betale 200-300 kroner.

Gebyret kommer på toppen av rentekostnadene. Når man teller opp til slutt vil det derfor være en del penger å betale.

Finnes det alternativer til avdragsfrihet på forbrukslån?

For noen kan det være bedre å forlenge nedbetalingstiden, enn det vil være å søke avdragsfrihet. Dette kan du få innvilget så lenge nedbetalingsplanen ikke strekker seg over 5 år fra før. Forbrukslån har en maksimal nedbetalingstid på 5 år.

Når du får flere betalingsterminer, vil størrelsen på avdragene bli mindre. Totalkostnadene blir større, men kostnadsøkningen kan reduseres i og med at du betaler noe i avdrag. Sørg for å regne over dette slik at du ikke forlenger nedbetalingstiden med alt for mange terminer.

Du kan også endre lånetiden til færre terminer senere i låneperioden.

Betaler du på flere forbrukslån?

Når man søker om en periode med avdragsfrihet, betyr dette i bunn og grunn at man ikke har råd til lånekostnadene for øyeblikket.

Skyldes dette at man har tatt opp flere lån uten sikkerhet, så kan man gå for bedre alternativer enn avdragsfrihet.

Blant annet kan man spare mye penger på å refinansiere alle lånene og samle dem inn i ett nytt lån. Dette vil spesielt være gunstig for smålån med høye renter eller kredittkortgjeld.

Så mye koster det å ha lån uten sikkerhet og kreditt:

  • Smålån og mikrolån har ofte effektive renter på mer enn 25%.
  • Kredittkort kommer ofte med effektive renter på mellom 25% og 35%.
  • Ved å ta opp et større forbrukslån som skal brukes til refinansiering kan du få effektive renter ned til mellom 5% og 15%.

Selv om du skulle få noen av de høyeste effektive rentene på refinansieringslånet ditt, vil dette likevel være det beste alternativet til lavere lånekostnader.

Sørg for å skaffe deg en god oversikt over hele gjelden din dersom du vurderer å søke om refinansiering. Deretter bør du sammenligne beste refinansieringslån med lavest mulig renter og gebyrer.

Ofte stilte spørsmål

Kan man få avdragsfrihet på forbrukslån?

Ja, hos mange banker kan du få avdragsfrihet på forbrukslån. Det vanligste er å få en periode uten avdrag på mellom 1 og 3 måneder. Det fordrer imidlertid at du har hatt lånet en stund og har vist at du er en sikker betaler.

Kan banken nekte deg avdragsfrihet?

Ja, dersom du ikke har hatt lånet lenge nok, eller du ofte har betalt inn avdrag og renter etter frist, kan banken velge å avslå søknaden om avdragsfrihet.