Tenk på dette før du tar forbrukslån
2 .mars, 2022

Disse feilene bør du unngå dersom du skal søke om forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

I dag har over 175.000 nordmenn ett eller flere forbrukslån. Vi skal vise deg hvilke feiltrinn du må styre unna dersom du også ønsker å ta opp forbrukslån.

Se og sammenlign den rette renten

Når du skal sammenligne pris på forskjellige forbrukslån vil du komme borti både nominell rente og effektiv rente.

Her må du merke deg at nominell rente ikke gir et helhetlig bilde av totalprisen på et forbrukslån. Det er den effektive renten som inkluderer alle kostnader som følger med lånet. Derfor må du se på den effektive renten når du skal finne beste forbrukslån.

Likevel plikter alle tilbydere av forbrukslån å oppgi et priseksempel når de markedsfører lån. Da skal effektiv rente, kostnader, lånebeløp og totalbeløp være inkludert.

Søk forbrukslån hos flere banker

I Norge finner en enorm prisdifferanse, du kan oppleve renter mellom 6 prosent og 60 prosent på forbrukslån hos enkelte banker.

Her er ikke mikrolån med i inkluderingen. Et mikrolån er et smålån som må nedbetales raskt, gjerne under ett år. Ved å ta opp slike lån kan du enkelt møte renter på flere hundre prosent.

Før du skal bestemme deg for hvilket forbrukslån du skal velge, er det viktig at du vurderer andre pristilbud fra flere banker og tilbydere. Dette kan du enkelt gjøre hos Besteforbrukslån.no. Videre kan du velge det tilbudet som har den laveste effektive renten, og som passer for din økonomi.

Under låneprosessen vil bankene gjøre en kredittvurdering av deg som lånekunde. Dette gjennomføres før du kan få et ferdig pristilbud.

Det er heller ingen hemmelighet at personer som har en god økonomi, med en solid inntekt og liten gjeld vil kunne oppnå de beste rentene. Disse personene oppleves som de minst risikofylte kundene i bankens øyne.

Ifølge statistikk betaler norske forbrukere 12% renter i snitt på forbrukslån.

Betalingsutsettelser bør unngås

Det finnes flere banker som reklamerer med fleksible forbrukslån. Det betyr at du kan utsette nedbetalingen i enkelte perioder. Konsekvensen av dette er ofte et dyrere forbrukslån.

Ved å utsette betalingen vil du ofte få et gebyr, dette kan variere mellom alt fra et par hundre kroner til opptil 1000 kroner. Rentene på lånet vil uansett fortsette å løpe, til tross for at du har utsatt betalingen.

Når du omsider skal betale må du dermed betale et større lånebeløp, noe som kan være vrient for mange.

Tenk deg om når du skal velge nedbetalingstid

Når du skal søke om forbrukslån kan du velge en nedbetalingstid på mellom ett år og fem år. Dersom du skal bruke forbrukslånet som refinansiering kan du imidlertid bruke 15 år på nedbetalingen dersom du låner en tilsvarende lånesum.

Skal du kutte kostnader vil det være smart å velge en kort nedbetalingsperiode. Lånet blir mer kostbart ved en lang nedbetalingsperiode.

Derfor kan refinansiering være smart

Mange søker om forbrukslån med en hensikt om å refinansiere eksisterende gjeld fra for eksempel kredittkort. Det kan ofte være smart økonomisk, men bare hvis man gjør det på riktig måte. Pengene man sparer inn på en bedre rente på forbrukslånet bør brukes til å betale ned ytterligere på gjelden.

Hele hensikten med å refinansiere er jo tross alt at du skal få en bedre rente på lånene.