Har regningene hopet seg opp? Slik gjør du
Når regningene kommer tett, kan du stille deg selv to spørsmål. Hvilke regninger haster mest? og kan du utsette noen av regningene?
Når regningene kommer raskt og tett og det begynner å bli vanskelig å betale det man skylder, er det mange som bruker forbrukslån til regninger. Men visste du at det finnes andre alternativer?
I denne artikkelen ser vi på flere måter å håndtere regningsbunken på.
En regning kan vokse i rekordfart
Dersom du sliter med å betale regningene dine, trenger du ikke å nøle med å kontakte de du skylder penger. Forsøk å dele opp beløpet, søke om avdragsfrihet eller utsette betalingene så lenge det går.
Se også på hvilke regninger som har høyest rente, i tillegg til regninger som går på husleie, forsikring og strøm.
Eksempel:
Hvis du bare lar regningene ligge, vil du etter hvert møte store kostnader. For eksempel kan en regning på 1000 kroner doble seg på for eksempel 3 måneder på grunn av purringer, inkassogebyrer og forsinkelsesrenter.
Skulle regningen gå til rettslig inndrivelse etter 3 måneder, kan du gå fra å måtte betale 1000 kroner til flere tusen kroner. Dette beløpet vil vokse i rekordfart så lenge den ikke betales. Oppå det hele vil du også få en betalingsanmerkning som kan bidra til at du ikke får fremtidige lån, eller i verste fall et mobilabonnement.
På den ene eller andre måten, blir du nødt til å gjøre opp for deg.
Ulike alternativer når regningene hagler
Nøkkelrådet er å kontakte de du skylder penger. Ved å finne ut hvilke alternativer som finnes, er du allerede godt i gang.
Alternativer:
- Hvis du har fått en regning fra Lånekassen, kan du utsette denne i 3 år. Det foreligger ingen spesifikke vilkår for å utsette denne betalingen.
- Du kan ha rett til å slette renter på studielånet ditt dersom du enten har en lav inntekt, er uten jobb, eller er syk.
- Er du uføretrygdet, kan du få slettet studiegjeld.
- Du kan ringe banken for å høre om det er muligheter for avdragsfrihet på bolig eller billånet ditt.
- Prøv å dele opp regningen.
- Søk om en refinansiering slik at du kan samle dyr kredittkort- og forbrukslångjeld for å oppnå en lavere rente.
- Restskatt bør prioriteres og betales i tide. Blir det vanskelig, kan du ta kontakt med skattehjelpen hos Skatteetaten.
Er gjeldsbyrden for tung å bære og fremtiden ser mørk ut? Husk at du har mulighet til å søke om en gjeldsordning hos politiet. I tillegg tilbyr NAV økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning som du kan dra nytte av.
Ofte stilte spørsmål
Har ikke nok penger til å betale regninger, hva gjør jeg?
Har du ikke mulighet til å betale regningene i tide, er det lurt å ta kontakt med kreditor eller de du skylder penger for å prøve å forhandle deg fram til en avtale. Forklar situasjonen du står i, slik at de kan forstå.
Hvorfor får jeg ikke innvilget forbrukslån?
I Norge er «dårlig betalingshistorikk» den fremste årsaken til at søknader om forbrukslån avslås. Sjansene for å få forbrukslån er heller ikke gode dersom du har en aktiv inkassosak eller betalingsanmerkninger.
Bør jeg benytte meg av forbrukslån til regninger?
Mange gjør det når de sliter med å betale, men forbrukslån til regninger er ikke en anbefalt betalingsløsning. Det finnes bedre alternativer, som for eksempel avdragsfrihet og refinansiering.