Prisene vokser
12 .september, 2022

Trenger du tilgang til ekstra penger nå som prisene vokser? Her er faktorene du må vurdere

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Det første banken eller tilbyderen gjør når de mottar en søknad om lån fra deg, er å gjennomføre en kredittvurdering av deg. Hensikten med dette er å se på din økonomiske situasjon. Her veier blant annet inntekt, eksisterende gjeld og betalingshistorikk tungt når banken vurderer om de skal låne ut penger til deg som ønsker å låne penger.

Dette ser banken hovedsakelig på:

  • Hvor mange er det i din familie? Har du noen barn, eller bor du alene 
  • Hvilken inntekt har du? Husk at du ikke kan låne mer en fem ganger årsinntekt
  • Har du eksisterende gjeld?
  • Eier du egen bil?
  • Skal du ta opp lån alene, eller gå sammen med en medlånetaker?
  • Hvordan er betalingshistorikken din? Har du pådratt deg en eller flere betalingsanmerkninger?

Familiesituasjonen din har mye å si

Det koster penger å ha barn. Banken er selvsagt klar over dette, og tar derfor med antall barn i beregningen når de skal vurdere hvor mye penger du kan låne. Forsørger du alene for barnet eller flere barn, vil dette påvirke ganske mye i forbindelse med svaret du får på lånesøknaden.

Tar du opp lånet alene?

Når du er alene, blir du automatisk mer sårbar for forandringer i forbindelse med økonomi. Når man bare stiller med en inntekt øker risikoen dersom du skulle bli sykmeldt over lang tid, eller i verste fall miste jobben.

Tilbyderne vet naturligvis dette, dermed blir de mer restriktive med å låne ut penger. Her er et godt tips å søke lån med en annen person, en såkalt medlånetaker. På denne måten baseres lånet på to inntekter, og da kan man ende opp med å få låne et høyere lånebeløp.

Lån uten sikkerhet eller lån med sikkerhet?

Eier du din egen bolig kan du ta opp lån med sikkerhet i boligen. Som et argument for lån med sikkerhet, kan man si at det er en billigere løsning enn lån uten sikkerhet. Husk at lån med sikkerhet i bolig maks kan være 85% av boligens verdi.

Kan du derimot ikke stille med sikkerhet i bolig, kan et lån uten sikkerhet være et smart alternativ. Til tross for at denne lånetypen kommer med høyere renter, kan du bruke pengene på akkurat det du selv ønsker.

Inntekt og gjeld – to hovedfaktorer når du skal låne penger på dagen

Hvordan ståa er i forbindelse med inntekt og gjeld, er noe av det viktigste banken ser på. Jo høyere inntekt du har, jo mer penger kan du låne. Sitter du med lite, eller ingen gjeld får du også låne mer penger. 

Du kan som sagt låne fem ganger årsinntekten din. Du kan på egen hånd beregne hvor mye penger du får låne dersom du tar årsinntekt ganger 5, og trekker ved nåværende gjeld. Det er imidlertid sånn at tilbyderne opererer med ulik praksis, da bør du sende inn en helt uforpliktende søknad via en låneagent slik at du kan se hvilke lån som er tilgjengelig. 

Lån uten sikkerhet og forbrukslån på dagen øker i popularitet

De siste årene har lån uten sikkerhet økt betraktelig i popularitet. Det at det er mulig å låne penger til det du selv vil, uten å stille med sikkerhet i hus eller bil, gjør at mange velger å benytte seg av denne låneformen.

Visste du at du kan låne helt opptil til 600.000 kroner i et forbrukslån? Låneformen lån uten sikkerhet inkluderer blant annet smålån, kredittkort, mikrolån og nevnte forbrukslån. Lån uten sikkerhet er enkelt forklart lån hvor låntilbyder ikke tar pant i eiendom eller verdisaker for å låne ut penger til deg.

Hvem kan ta opp forbrukslån på dagen?

Som et minimumskrav for å søke forbrukslån i Norge, må man være minst 18 år. Likevel krever de aller fleste banker at du er mellom 20 og 25 år for å søke om forbrukslån. Bortsett fra krav om alder, må du også stille med en fast inntekt, ha adresse i Norge og ikke ha betalingsanmerkninger.

Hvordan kan jeg låne penger i et forbrukslån?

Her har du to valg. Du kan velge å søke direkte hos banken hvor du fyller ut et søknadsskjema på hjemmesiden til banken, og etter hvert får svar etter en gjennomført og godkjent kredittsjekk. Alternativ nummer to er å søke gjennom en lånemegler som videresende søknaden din til en rekke samarbeidsbanker.