Hva er kredittscore
7 .november, 2022

Hva er en kredittscore og hvordan påvirker den deg? Vi forklarer

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Skal du forhandle om renten du har på lånet ditt i banken? Da er det helt avgjørende at du vet din egen kredittscore.

Dersom du tidligere har søkt om for eksempel forbrukslån eller kredittkort, har du sannsynligvis allerede opplevd å få det vi kaller for et gjenpartsbrev fra et kredittopplysningsbyrå.

Et slik gjenpartsbrev sendes også til deg dersom du har søkt på en jobb, eller byttet strømleverandør. Faktisk benytter flere bedrifter kredittinformasjonen din når de skal ta avgjørelser om deg, trolig oftere enn du er klar over.

Kredittscoren din er helt avgjørende for om du får godkjent lånesøknaden din, men samtidig spiller den en stor rolle for hvilke betingelser du får på lånet når søknaden e godkjent.

Hva er kredittscore? 1 – 100

Kredittscore er et tall som reflekterer hvor høy kredittverdighet du har når du for eksempel søker om et lån. Kredittscoren fastsettes under en kredittsjekk. Her vil du plasseres på en skala fra 1-100, eller 1-1000.

Dersom vi tar utgangspunkt i Creditsafe sin skala, viser denne skalaen hvor god kredittscore man har:

 • 71-100 – Veldig lav risiko og anbefaler at kunden blir godkjent
 • 51-70 – Lav risiko, anbefaler at kunden blir godkjent
 • 30-50 – Låntaker utgjør en moderat risiko, men manuell vurdering bør gjøres
 • 21-29 – Kunden utgjør en høy risiko, anbefaler ytterligere manuell sjekk av kunden
 • 1-20 – Kunden utgjør en veldig høy risiko, anbefaler at kunden får avslag

Kredittscoren du får baseres etter disse faktorene:

 1. Din inntekt fra de siste tre årene
 2. Om du har betalingsanmerkninger eller ikke
 3. Din netto formue
 4. Din skatteklasse
 5. Din alder
 6. Om du har noen næringsinteresser eller ikke

Dersom du har en høy inntekt vil du få et bedre score og sjansende dine for å få innvilget et lån øker. Det samme gjelder om du ikke har noen betalingsanmerkninger.

Kan jeg kredittsjekke meg selv gratis?

I andre land er mennesker som regel nøye med å følge sin egen kredittscore, mens i Norge er det mange som ikke aner hvilken kredittscore man har. Her i Norge er det mange som ikke vet om de har en betalingsanmerkning eller ikke, og hvordan man eventuelt løser opp i en slik økonomisk floke.

Du kan sjekke din egen kredittscore. Dette kan du enkelt gjøre hos kredittopplysningsbyråer som Creditsafe og Experian.

En god kredittscore er et godt forhandlingskort

Dersom du har sjekket og vet hvilken kredittvurdering du har, stiller du sterkt i møte med banken når du skal forhandle om vilkår og betingelser på lånet ditt. Vet man ikke om man har god kredittscore eller en dårlig kredittscore, så vet man heller ikke om man kan forhandle med gode kort på hånden i møte med banken.

Kan du vise banken at du har en veldig god kredittscore, kan du blant annet kreve bedre vilkår på lånet ditt.

Kredittscore og kredittsjekk
En god kreditt er alltid lurt å ha! | Foto: Prostock-Studio

Hva bør jeg gjøre for å forbedre egen kredittvurdering?

For å øke kredittscoren bør du først og fremst sørge for at du får en høy inntekt så vel som stabil inntekt, mindre gjeld og være fri for betalingsanmerkninger. Når det gjelder inntekt kan det være vanskelig å øke inntjeningen, men det kan være verdt å se etter jobber hvor du kan få en høyere lønn.

Dersom du ønsker å gjøre en innsats for å bedre kredittscoren din, vil det statistisk sett lønne seg å bli kvitt så mye gjeld som mulig. I tillegg er det viktig at alt av betalingsanmerkninger og inkassosaker bør innfris og slettes.

Dersom du ikke kan øke din inntekt, eller ønsker å bytte jobb for å bedre kredittscoren din, kan det være nyttig å la tiden jobbe for deg. Din kredittscore blir tross alt bedre når banken ikke ser på deg som en ung og usikker betaler. Unge låntakere blir nemlig sett på som personer med en utrygg økonomi som enkelt kan skaffe seg stor gjeld.

For å oppsummere kan du forbedre din kredittscore på flere måter:

 1. Du kan få en høyere inntekt
 2. Du kan kvitte deg med gjeld
 3. Du kan innfri betalingsanmerkninger dersom du har disse
 4. Du kan søke om lån på nytt når du viser til en høyere alder

Hvilken kredittscore har folk flest?

Hvis man går ut i fra en skala fra 1-1000, ligger en gjennomsnittlig nordmann på 500-600. Selv om dette er en god vurdering, betyr det også at mange andre har en kredittscore som tilsier at det er stor fare for å misligholdet et lån.

Dersom du har fått avslag på en lånesøknad på grunn av lav kredittscore, er du altså i samme båt som veldig mange andre.