16 .september, 2022

Så mye penger kan du ta opp i forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

I forbindelse med lån uten sikkerhet, er låneaktørene nødt til å følge Finanstilsynets krav til utlånspraksis. De nye reglene sier at låntakers totale gjeld ikke skal overstige fem ganger inntekt. Det er også andre krav som stilles:

  • Nedbetalingstiden kan ikke være lenger enn fem år når det gjelder forbrukslån
  • Låntakeren er nødt til å ha tilstrekkelig med økonomi til å tåle en renteøkning på fem prosent på all gjeld

Videre er det ikke rare taket på hvor mye penger man kan låne uten sikkerhet, men låneaktører flest har satt et maksbeløp på mellom 500.000 kroner og 600.000 kroner. Få oversikt over de billigste forbrukslåna I Norge her.

Slik behandler bankene søknadene

Bankene får den samme søknaden, men likevel behandler de den på ulike grunnlag. Dermed kan du oppleve å få ganske forskjellige tilbud fra bank til bank. Noen faktorer som kan bestemme hvilken rente og hvilke vilkår du får kan være:

  • Din gjeld og dine eiendeler
  • Hvordan betalingsevnen din er
  • Alderen din og hvor du bor

Samtidig spiller bankens retningslinjer en ganske stor rolle i vurderingen, i tillegg til styringsrenten fra Norges Bank. Her er det en god del som skal vurderes på relativt kort tid. Dessuten er ikke alltid bankene enige om hvor stor risiko du som kunde utgjør.

Sånn sett er det alltid best å sammenligne flere forskjellige banker og långivere slik at du finner det billigste forbrukslånet.

Mener banken at det foreligger en høy risiko for å få tilbake pengene de har lånt ut, vil du som kunde få en høy rente og strenge vilkår. Har du på den andre siden en god betalingsevne og utgjør en lav risiko, vil banken gi deg en lavere rente med bedre vilkår.

Kan du vise til en dårlig betalingshistorikk med både betalingsanmerkninger og inkassosaker, vil dette ha mye å si for hvilken kredittvurdering du får. Høy inntekt, flere eiendeler av verdi og en medlånetaker er gode faktorer som kan føre til at du vurderes som en lav risiko. Har du dette på plass kan du få tilbud om større lån med en lav rente.

Du kan påvirke hvordan lånet ditt kan bli

Siden det foreligger mange faktorer som kan påvirke hvor mye penger du kan låne og hvilken rente du kan få, er det faktisk en del ting du kan gjøre for å påvirke dette selv. Deriblant kan du gjøre dette:

  • Sørge for å rydde opp i økonomiske forhold som kan påvirke kredittvurdering med negativt fortegn
  • Få med en medlånetaker når du søker om forbrukslån