Vurderer å ta opp et forbrukslån
14 .oktober, 2023

Renter på forbrukslån

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

I denne artikkelen får du informasjon om hvilke faktorer som påvirker renten banken tilbyr når du sender inn en søknad om forbrukslån. Ved å lære dette, vil du vite hvordan du skal gå frem når du er på jakt etter forbrukslån med laveste rente.

Dette er vurderingskriteriene for renter på lån uten sikkerhet

Banker flest følger de samme kriteriene når de skal vurdere om de vil tilby deg lån og rente på lånet. Vurderingene deles inn i ulike kategorier:

  • Din inntekt
  • Nedbetalingsevne og vilje
  • Risiko

Derfor er inntekten viktig

Det første banken sjekker når de får inn en søknad om forbrukslån, er inntekten til søkeren. Dersom du har en fast jobb med en vanlig eller god inntekt, har du en god mulighet til å få lånet.

Ikke bare har du en god mulighet til å få innvilget lån, men sjansen for at du får en lav rente, er også god. Dette fordi banken finner det sannsynlig for at du betaler inn det du skal til riktig tid.

Det er likevel også mulig å få lån til tross for at du er midt i studentlivet. Da må du imidlertid dokumentere en god orden i din privatøkonomi.

Nedbetalingsevne

Begrepet betalingsevne handler i store trekk om hvilken grad du er i stand til å betale på et lån hver måned i nedbetalingsperioden. Dette handler også om hvor mye du sitter igjen med etter at alle faste utgifter er betalt.

Det betyr imidlertid ikke at du er garantert et innvilget lån, selv om du har en god inntekt. Hvis du sitter med en høy gjeld fra før, eller du må betale ganske store faste utgifter, kan du bli vurdert som en risiko da du ikke tåler ytterligere gjeld.

Kanskje vurderer banken at du akkurat kan få et lån, til tross for høy eksisterende gjeld. Risikoen er imidlertid til stede, og banken kan derfor tilby deg en høyere rente som reflekterer risikoen.

Derfor er det alltid smart å betale ned så mye gjeld som mulig før du søker om et lån.

Nedbetalingsvilje

Kreditthistorien din og om du har betalt regningene dine til riktig tid tidligere, kommer til å påvirke hvilken rente du blir tilbudt på forbrukslån. Kan du vise til en god kreditthistorikk og har vært en god kunde i banken fra før, har du en god sjanse til å få en lav rente på forbrukslånet.

Har du i stedet ofte overtrukket kontoen din eller fått flere inkassosaker, vil dette ha en negativ innvirkning på søknaden. I ytterste konsekvens kan dette føre til at du får avslag på søknaden din. Får du innvilget lånet likevel, får du sannsynligvis tilbud om en ganske høy rente på lånet.

Dersom du er klar over at du har en dårlig historikk, vil det gjerne være lønnsomt å vente med å søke lån til du har vist over en lang periode at du er en sikker betaler.

Risiko

Du får innvilget et forbrukslån uten at du må stille med sikkerhet for lånet. Derfor kalles forbrukslån for et lån uten sikkerhet. Dette lånet kan alle søke om, selv om man eier en bolig eller ikke.

I og med at banken ikke krever sikkerhet for lånet, vil man heller få en høyere rente på lånet enn det man som regel får på for eksempel et boliglån som er et lån med sikkerhet. Dette skyldes at banken i verste fall kan ta over og selge boligen dersom du misligholder et boliglån. Slik får de tilbake pengene sine.

Andre forhold har også innvirkning på rentenivået på lån

Kriteriene vi har vært inne på, er vurderinger som banken gjør individuelt for hver søker. På toppen av dette blir rentenivået påvirket av andre forhold som styres av finansmarkedet, politikken og makroøkonomien.

Norges Bank og styringsrenten

Det siste året har vi hørt mye om styringsrenten i Norge, og at denne har blitt hevet flere hakk. Dette er et verktøy som Norges Bank bruker for å påvirke finansmarkedet.

Mange har den oppfatning om at styringsrenten er renten bankene er nødt til å betale Norges Bank for å låne penger. Dette er ikke korrekt. Bankene kan helt uten risiko plassere penger i Norges Bank eller låne ut penger til kunder. Styringsrenten er en rente som bankene får på deler av innskuddene i Norges Bank.

Årsaken til at renten for lån fra forskjellige banker ikke følger styringsrenten direkte, skyldes blant annet at bankene først og fremst tjener penger andre steder enn Norges Bank.

Bankene henter hovedsakelig penger fra andre banker, investorer og pensjonsforetak, i tillegg til innskudd fra kunder.

Ofte stilte spørsmål

Hva er god rente på forbrukslån?

Dette avhenger mye av lånesummen. For eksempel er 13% en god rente på et forbrukslån på 50.000 kroner. Har du derimot tenkt å ta opp et forbrukslån på 200.000 kroner, vil en rente på 10% være en god rente.

Hvordan få lavere rente på forbrukslån?

Ved å refinansiere mindre lån som for eksempel smålån og mikrolån og samler disse i et større forbrukslån, kan du oppnå bedre rentebetingelser på lånet. Skal du ta opp et forbrukslån bør du ha en god kredittscore før du søker slik at du kan få en god rente på lånet.

Er forbrukslån dyrt?

Forbrukslån er en dyr låneform. Sammenlignet med et boliglån, kommer forbrukslån med langt høyere renter da man ikke stiller sikkerhet for lånet.