Avslag på søknaden
13 .oktober, 2023

Jeg trenger penger, men får ikke innvilget lån

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Er du en av de som trenger penger, men som bare har fått avslag på forbrukslån? I denne artikkelen skal vi gå i dybden på hvordan bankene vurderer søknader om lån og hvorfor man får avslag på søknaden.

Minstekravene må oppfylles

Når du skal ta opp lån, er det viktig at du møter bankenes minstekrav. Blant annet må du oppfylle følgende kriterium:

  1. At du innfrir alderskravet. Bankene opererer med alt fra 18 til 25-årsgrenser
  2. At du enten er norsk statsborger, eller har skattet til Norge lenge nok
  3. Du tjener nok per år
  4. Du har ingen betalingsanmerkninger

Alle personopplysninger som du legger ved i søknaden, kontrolleres mot offentlige tilgjengelige registre. Videre ser banken på om du har den økonomien du trenger for å betjene lånet.

Banken vil så gi deg en kredittscore, basert på offentlige opplysninger som hentes inn av et kredittopplysningsbyrå. Her vil en høy kredittscore gi deg en god sjanse til å få innvilget et lån, samtidig som du kan bli tilbudt gode rentebetingelser.

Bankene behandler søknadene om forbrukslån elektronisk i dag. Derfor kan det hende at søknaden din avslås etter bare sekunder.

Betalingsanmerkninger gir ofte avslag på forbrukslån

Den vanligste årsaken til at folk får søknaden om forbrukslån avslått, skyldes dårlig betalingshistorikk. I tillegg kan aktive inkassosaker føre til at søknaden blir avslått.

Sitter du med slike økonomiske heftelser, vil søknaden med stor sannsynlighet bli avslått. Noen få banker kan imidlertid gi lån til personer med betalingsanmerkninger, men da er søkeren nødt til å vise til en stabil inntekt, og kan stille med sikkerhet for lånet.  

Du bør derfor kvitte deg med betalingsanmerkninger og innfri inkassokrav før du søker om et forbrukslån.

Er du usikker på om du har noen anmerkninger? Logg deg inn hos et kredittopplysningsbyrå slik at du kan sjekke dette selv. De vanligste selskapene er Bisnode og Experian.

Har du vært kunde hos banken tidligere?

Visste du at bankene fører historikk over kundene sine? Det betyr at dersom du har en dårlig betalingshistorikk, så kan banken finne ut dette helt lovlig. Banken kan for eksempel finne ut om du har misligholdt lån tidligere.

For stort lån kan føre til avslag

Kanskje oppfyller du bankens minstekrav, men du kan likevel få avslag på grunn av for stort lån. Husk at banken vurderer din betalingsevne opp mot ekstra utgifter i form av det nye lånet.

Dersom inntektene dine er for lave, vil banken vanligvis avslå søknaden. Du kan imidlertid bli kontaktet senere hvor banken tilbyr deg et lavere beløp.

Kausjonist kan være løsningen

Når du stiller med en kausjonist på lånet, betyr dette at du søker om lånet sammen med en annen person. Dette er en gunstig løsning for par eller ektefeller som ønsker å investere i noe felles eller for unge voksne.

Banken tar på seg en lavere risiko for mislighold dersom man søker med en kausjonist. Slik økes også sjansen for at lånet blir godkjent. Husk at både hovedlåntaker og kausjonist har likt ansvar for at lånet betales tilbake i henhold til avtalen.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor får jeg ikke lån?

Det kan være mange grunner til at du ikke får lån og en vanlig årsak til avslag på lån, skyldes betalingsanmerkninger. Dersom du har slike økonomiske heftelser, vil du avslag hos nesten samtlige banker.

Hvorfor får man avslag på forbrukslån?

En vanlig årsak til at man ikke får forbrukslån, er dårlig betalingshistorikk. Ellers vil også uoppgjorte inkassosaker som regel føre til avslag fra banken.

Hvor lang tid tar det å få godkjent forbrukslån?

Bankene bruker som regel å gi en avgjørelse innen et par timer, men det kan gå opp til to virkedager i enkelte tilfeller. Pengene kommer som regel på kundens konto innen 1-3 virkedager.