Hvor mange forbrukslån kan jeg få?
Hvor mange forbrukslån du kan få, avhenger av din årlige inntekt. Hovedregelen for gjeld i Norge er fem ganger din årlige inntekt i gjeld, og dette gjelder alle typer gjeld som for eksempel boliglån, billån og kredittkort.
Eksempel: Dersom du har en årlig inntekt på 500.000 kroner, kan du maksimalt ha 2.500.000 kroner i lån.
Forbrukslån lett forklart
Forbrukslån er enkelt og greit et lån du tar opp uten å stille med sikkerhet for lånet. Med andre ord trenger du ikke å ha en egenkapital eller bolig for å få innvilget denne type lån.
Avhengig av banken du søker hos, kan du låne mellom 5000 kroner og 600.000 kroner og pengene kan du bruke til det du selv ønsker.
Du kan velge en nedbetalingstid på mellom 1 til 5 år. Skal du ta opp forbrukslån til refinansiering, kan du velge opptil 15 år.
Din økonomi bestemmer antallet forbrukslån
Dersom du sitter med lån eller flere kredittkort fra før, er det i grunn bare økonomien som kan stå i veien for å ta opp mer lån. Det vil si at du i teorien kan ta opp så mange lån du vil, så lenge du har råd til å betale ned gjelden.
Skal du ta opp et nytt lån uten sikkerhet når du allerede sitter med lån fra før, gjelder fortsatt de samme kriteriene som da du tok opp ditt første lån:
- Du må blant annet være gammel nok og ha en årlig inntekt
- Betjene lånet selv om rentene skulle øke
- Ikke overstige en samlet gjeld på over fem ganger årlig inntekt
- Betjene lånet sammen med dine faste utgifter
- Ikke ha noen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger
Det vil samtidig være smart å tenke over hva du skal bruke det nyeste lånet ditt til, slik at du kan forsikre deg om det er mulig å betjene det ved siden av andre eventuelle økonomiske forpliktelser.
Selv om du bør tenke over dette, betyr det ikke at du trenger å opplyse banken om dette.
Hvorfor ha flere forbrukslån
Det finnes en rekke årsaker til at folk ønsker eller trenger mer enn ett forbrukslån. Den vanligste årsaken er for å dekke uforutsette utgifter på grunn av manglende midler på brukskontoen eller bufferkontoen. Her kan et lån uten sikkerhet være nyttig.
Samtidig er forbrukslån det mest fleksible lånet du kan søke om, og kan brukes til det aller meste. Nettopp på grunn av denne fleksibiliteten, har denne lånetypen blitt et foretrukket alternativ for låntakere som ønsker å låne mindre beløp med en mindre nedbetalingstid, som for eksempel smålån uten sikkerhet.
Årsaker til å ha flere lån uten sikkerhet:
- Til oppussingsprosjekter som kanskje ble noe dyrere enn antatt
- Uforutsette utgifter som en stor regning eller faktura
- Lån til refinansiering
Faktorer å tenke på før du søker forbrukslån
Vi har allerede vært inne på at det er smart å tenke over hva du skal bruke lånet til, men det er også lurt å spørre deg selv om det faktisk er nødvendig å ta opp det nye lånet.
Hva er alternativene til forbrukslån? Det er viktig å ha i tankene at det nye lånet kan medføre dårlige betingelser på grunn av gjelden du har fra før, så tenk igjennom om det finnes bedre alternativer.
Kredittkort som alternativ
Husk også på at forbrukslån bare er én lånetype i kategorien lån uten sikkerhet. Kredittkort er et annet alternativ i samme kategori, og kan anbefales dersom du er ute etter et mindre beløp med en kortere nedbetalingstid.
Samtidig kommer kredittkort med en rentefri periode, og du betaler ikke mer i renter enn det du har brukt.
Smålån og mikrolån
Smålån og mikrolån er to andre lånetyper innenfor lån uten sikkerhet. Med disse lånetypene kan du låne mindre beløp, men med mye høyere renter. Dette kan være et alternativ, men bør vurderes som siste utvei på grunn av de høye rentene.
Ofte stilte spørsmål
Den største forskjellen på disse to, er at forbrukslån regnes som et vanlig banklån hvor du er nødt til å betale tilbake det du skylder etter en nedbetalingsplan. Et kredittkort kommer med tilgjengelig kreditt og med en rentefri betalingsutsettelse.
Jo mer du har i gjeld, jo mindre kan du låne. Bankene vil alltid sette gjelden din opp mot inntekten din når du søker nye lån.
Dette kommer an på formålet med pengene. Skal du kjøpe noe som koster mindre enn 30.000 kroner, som du vet du kan betale tilbake på kort tid, kan kredittkort være den beste løsningen. Trenger du en større lånesum og må bruke lengre tid på nedbetalingen, vil forbrukslån være gunstig.