Slik kan du refinansiere gjeld med forbrukslån
12 .oktober, 2023

Hva er forbruksgjeld?

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Forbruksgjeld er gjeld du får fra lån som forbrukslån, kredittkort eller andre lån uten sikkerhet.

Forbrukslån er fleksible og nyttige lån som kan brukes til hva som helst, som for eksempel en uforutsett regning. Imidlertid kan det være en dyr gjeld å betjene.

Nordmenn flest erfarer å ha en form for forbruksgjeld i løpet av livet. Blant annet økte den samlede forbruksgjelden blant norske husholdninger med 2,4 milliarder kroner i 2022.

De høye rentene og gebyrene bidrar til at forbruksgjeld har dyrere lånekostnader, enn for eksempel lån med sikkerhet.

Hvordan kvitte seg med forbruksgjeld?

Da forbruksgjelden er dyr å betjene, vil de fleste bli ferdig med lånet så fort som mulig. Her kan du lese om flere tips for hvordan du kan klare dette på en effektiv måte:

Nedbetalingstiden

I Norge kan du ha maksimalt 5 års nedbetalingstid på forbrukslån. Banken kommer til å gi deg en nedbetalingsplan som er basert på nedbetalingstiden du har søkt om, slik at du kan konsentrere deg om å betale ned lånet etter planen.

Som et alternativ kan du betale inn ekstra på lånet, slik at du blir kvitt den usikrede gjelden raskere. Så er det slik at mange har en trang økonomi, og da kan det være vanskelig å betale inn ekstra.

Dersom det foreligger rom for å prioritere pengene noe annerledes i hverdagen din, så bør du vurdere det. Kanskje kan du droppe kino, restauranter og flere slik ting for å heller bruke pengene på nedbetaling? Hvis ikke kan en refinansiering være et bedre alternativ for deg.

Refinansiere forbruksgjeld

En usikret gjeld, eller forbruksgjeld, kan være ganske belastende for egen privatøkonomi hvis man sitter med flere dyre lån uten sikkerhet. Da betaler du renter og gebyrer på flere lån, noe som vil bli dyrt på sikt.

En refinansiering gir deg en mulighet til å samle forbruksgjelden din i ett større lån. Dette betyr at du tar opp et nytt lån for å betale ut dine eksisterende lån. Disse fordelene oppnår du ved å samle forbruksgjeld:

  • En langt bedre økonomisk oversikt
  • Lavere lånekostnader
  • Gjelden forsvinner raskere

Husk at det er lurt å betale ned gjelden så raskt som mulig for at en refinansiering skal gagne din privatøkonomi best mulig. Dersom du velger å bruke lengre tid på å betale ned refinansieringslånet, enn det du ville gjort med det opprinnelige lånet, kan refinansieringslånet bli dyrere.

Slik kan du refinansiere forbruksgjelden

Du kan refinansiere gjelden på flere ulike måter. Blant annet kan du refinansiere enten med eller uten sikkerhet.

Har du mulighet til å la banken ta pant i egen eiendom, kan du få et godt refinansieringslån med sikkerhet. Har du ikke mulighet til det, vil et annet alternativ være refinansiering uten sikkerhet. Da gjelder det å ta opp et nytt forbrukslån.

Et refinansieringslån uten sikkerhet er gjerne dyrere enn lån med sikkerhet, men det kan likevel lønne seg dersom det nye forbrukslånet kommer med bedre lånebetingelser enn de eksisterende lånene du sitter med.

Hvordan få refinansieringslån til forbruksgjeld?

Alle har mulighet til å søke om en refinansiering, både med eller uten sikkerhet. Det betyr imidlertid ikke at alle vil få søknaden om lån godkjent. Husk at banken vurderer alle søkeres økonomi i form av en kredittsjekk. Da vurderes blant annet disse faktorene:

  • Alder
  • Inntekt
  • Eventuelle betalingsanmerkninger
  • Statsborgerskap

Dersom du skal søke om refinansiering av forbruksgjeld med sikkerhet i egen bolig, må du dokumentere at eiendommen har en ledig verdi. Det vil si at du må vise til at boligen har hatt en markedsøkning i verdi, eller at du har betalt ned hele eller deler av boliglånet ditt. Sørg for å ha en ny verdivurdering av boligen klar.

Husk også at det i noen tilfeller kan være mulig å refinansiere forbruksgjeld til tross for betalingsanmerkninger. Det finnes et lån som heter omstartslån, som enkelte banker tilbyr. Dette er et refinansieringslån som tilbys til personer som har økonomiske problemer, og i retur tar banken pant i boligen.

Ofte stilte spørsmål

Hva kjennetegner et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, som betyr at du ikke trenger å stille med sikkerhet for å få innvilget lånet. Siden du ikke stiller med sikkerhet og banken sitter med en viss risiko, vil slike lån ha høyere rentebetingelser enn det lån med sikkerhet har.

Hvor mange har forbruksgjeld i Norge?

I Norge er det i overkant av 3 millioner nordmenn som har et eller flere forbrukslån og/eller kredittkort.

Hvor mye har forbruksgjelden økt?

I september økte forbruksgjelden med 1,8 milliarder kroner. Totalt er nordmenns forbruksgjeld på 157,7 milliarder kroner.