Disse sjekkpunktene bør du gå igjennom før du tar opp et forbrukslån
Det er fort gjort å ta snarveier når man trenger raske penger. Ikke alle vurderer hvilken påvirkning et forbrukslån kan ha for privatøkonomien før man tar opp lånet, eller hva som skjer dersom inntekten forandres underveis.
Det er imidlertid en stor økonomisk forpliktelse å ta opp lån. Dette gjelder spesielt når man tar opp lån uten sikkerhet. Her er det din betalingsevne som blir den eneste bærebjelken for lånet.
Videre kan du lese om hvilke punkter du bør vurdere før du tar opp forbrukslån.
Takler privatøkonomien din forbrukslånet?
Vi mottar reklame om lån uten sikkerhet fra alle kanter. For eksempel på sosiale medier, e-post og på nett. De forskjellige tilbyderne er flinke til å reklamere for produktet sitt.
Noen av tilbyderne kan definitivt hjelpe deg med ulike finansieringsløsninger, men før du skal sende inn en lånesøknad bør du gå igjennom privatøkonomien.
Banken vil også vurdere betalingsevnen din i forbindelse med ønsket lånebeløp. Likevel er det du, og bare du, som kjenner din egen økonomi best. Derfor er det viktig at du selv vurderer om du kan ta opp et forbrukslån.
Budsjett er ofte nøkkelen når du skal ta opp forbrukslån
Det er alltid lurt å sette opp et budsjett når du har sett deg ut et ønsket lånebeløp på et lån uten sikkerhet.
Det er på ingen måte noen god idé å bruke et forbrukslån til generell forbruk, da blir man fort vant til å leve på lånte penger.
Dersom du for eksempel skal pusse opp et rom i boligen eller kjøpe deg en ny bil, bør du regne deg frem til et overslag. Hvor mye vil prosjektet koste totalt? Du bør rett og slett få en oversikt over prisene på ting du skal bruke forbrukslånet til.
Søk hos flere tilbydere av forbrukslån
I Norge finnes det utrolig mange tilbydere av lån dersom du tenker å søke om forbrukslån. Konkurransen om kundene er tøff blant disse, noe som er en stor fordel for deg som kunde.
Konkurranse betyr lavere rentesatser, bedre betingelser og flere alternativer for kunden. Du vil likevel ikke kunne få et reelt rentetilbud før du har søkt hos en långiver.
Det er imidlertid viktig å ikke takke ja til det første og beste tilbudet du får, selv om du trenger penger raskt. Du kan få en bedre rente hos en annen tilbyder, men dette handler for det meste om bankens vurderinger av din betalingsevne.
Husk at det alltid er lurt å benytte seg av en anbudsside slik at du kan søke hos flere tilbydere på en og samme tid. En slik tjeneste er både gratis og uforpliktende.
Gjør deg kjent med markedet
På samme tid som du begynner søknadsprosessen til ulike långivere bør du gjøre deg kjent med rentemarkedet. Det kan være store ulikheter på hvordan en bank vurderer kreditthistorikk og betalingsevne.
De aller fleste forbrukslån tilbys med flytende rente. Det vil si at långiveren kan justere denne opp og ned gjennom nedbetalingstiden din. Du vil få seks ukers forvarsel om dette.
Dermed er det lurt å ta hensyn til en potensiell renteøkning når du lager ditt eget budsjett. Hva angår nedbetalingstid kan du enkelt benytte deg av en forbrukslånkalkulator, her kan du se at forbrukslånet vil påvirkes av lengden på nedbetalingstiden.
Sett opp en solid nedbetalingsplan
Til slutt er det smart å bli kvitt gjelden så raskt som overhodet mulig. Gjeld kan være tungt for privatøkonomien, og du kan i verste fall få en dårligere kredittscore.
Samtidig bør du lage en god nedbetalingsplan for forbrukslånet. Ta utgangspunkt i at du betaler tilbake så mye som du får til hver måned. Dersom du reduserer nedbetalingstiden vil du også redusere totalkostnaden på lånet ganske betraktelig.
Velg en nedbetalingsstrategi som funker for deg.