Søke forbrukslån
29 .januar, 2024

Hva er hurtiglån?

Morten Haugdahl Lie
Denne artikkelen er skrevet av
Morten H. Lie
Les biografien
Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Betegnelsen «Hurtiglån» er en type lån som man kan få utbetalt på kort tid. Med kort tid, menes det at man som regel får pengene på konto samme dag som man søker.

I dagens marked finnes det en hel jungel av lånetilbydere, og mange av disse opererer med spesialisering på hurtiglån.

Hvordan banker og lånetilbydere definerer sine lån og hvordan kravene deres er, varierer. Til tross for det finnes det noen likheter:

Hvorfor velge hurtiglån?

Det finnes mange årsaker til at man ønsker å gå for et hurtiglån. Den vanligste årsaken er imidlertid uforutsette hendelser. Dette kan være alt fra inventar som må byttes ut, til enkelte rom i huset som må pusses opp.

Når man står midt oppe i det, er det vanlig å enten benytte seg av kredittkort eller et hurtiglån.

Hurtiglån uten kredittsjekk

Som finansinstitusjon er man alltid pålagt å gjøre en individuell vurdering av alle som søker lån. Dermed vil det alltid bli gjort en kredittsjekk når bankene får inn lånesøknader, og dette gjelder også lånesøknader om hurtiglån.

På en annen side utføres kredittsjekken automatisk og elektronisk. Her henter banken inn det vi kaller for kredittscore av lånesøkeren.

Dersom kredittscoren er høy (bra), kan søknaden innvilges med en gang. Skulle kredittscoren være lav, kan det ta noe lengre tid. I slike tilfeller blir søknaden videresendt til saksbehandler som vil ta en nærmere undersøkelse av den. Da er sjansen mindre for å få pengene på konto samme dag.

Ønsker du å søke om et hurtiglån? Da er det smart å sørge for at du har en så høy kredittscore som mulig. Husk at du når som helst kan sjekke din egen kredittscore, for eksempel hos Bisnode.

Bankene henter inn en rekke opplysninger blant annet om din inntekt og gjeld. Her tas både boliglån, forbrukslån, kredittkortgjeld og annen forbruksgjeld med i beregningen. Du finner informasjon om din forbruksgjeld hos Gjeldsregisteret.

Slik kan banken få et oversiktlig og helhetlig bilde av hvordan søkerens utgifter er opp mot inntekt. Med dette i mente kan banken ta en vurdering på om låntaker kan betale ned på lånet hver måned.

Forbruksgjeld
Du kan når som helst sjekke din egen forbruksgjeld hos Gjeldsregisteret.

Effektiv rente på hurtiglån

Når man skal sammenligne lån, er det viktig å starte med den effektive renten. Den effektive renten inkluderer også eventuelle gebyrer.

Hurtiglån kommer med en høy effektiv rente. Riktig nok vil det variere fra långiver til långiver, men hurtiglån er i det øvre sjiktet. Dette skyldes to faktorer:

  1. Lånet kommer uten sikkerhet
  2. Du kan låne lave summer

Hurtiglån uten sikkerhet

Da banken ikke stiller krav om sikkerhet ved opptak av hurtiglån, tar banken en stor risiko ved å låne ut pengene. Dette reflekteres i rentesatsen som settes.

Renten som settes er i så måte prisen man betaler for å låne pengene. Denne settes etter hvor stor risiko banken løper ved å låne ut penger.

Her kan vi sammenligne med rentene som settes ved for eksempel boliglån. Ved et boliglån stilles nettopp boligen som sikkerhet. Skulle man misligholde lånet, kan boligen tvangsselges. Denne sikkerheten har ikke banken når det gjelder hurtiglån.

Mulighet til å låne lave summer

Når man ønsker å ta opp et hurtiglån, handler det ofte om at man ønsker å låne et mindre beløp. I den forbindelse setter banker flest en høyere rente for mindre beløp. Dette gjelder alle typer forbrukslån.

Sammen med en høy rente, er det viktig å vurdere om et mindre hurtiglån faktisk er en god løsning på problemet, eller om det kanskje bare er en midlertidig løsning. Sørg for å vurdere egen privatøkonomi, sett opp en langsiktig plan og se om dette lånet passer inn i de månedlige utgiftene som du allerede har.

Forskjell på hurtiglån og vanlige forbrukslån

Vanlige forbrukslån er lån uten sikkerhet hvor man kan søke opptil 600.000 kroner. Når man søker om såpass store lån, kreves det imidlertid en nøyere vurdering enn det som praktiseres ved hurtiglån.

Hurtiglån er derfor bare mulig å søke om for personer som er ute etter å låne mindre beløp. Ofte handler det om beløp under 50.000 kroner.

Husk på at hurtiglån har en kortere nedbetalingstid enn andre tradisjonelle forbrukslån. Dette trenger ikke å være en ulempe da rentene på lånet er mye høyere.

Ofte stilte spørsmål

Hva er hurtiglån?

Hurtiglån er et mindre forbrukslån som du kan få utbetalt på kort tid. Dette betyr at behandlingsprosessen av søknaden skjer automatisk så lenge du har en god kredittscore. Dersom du har en lav eller dårlig kredittscore, kan prosessen ta lengre tid og det er ikke sikkert at pengene utbetales samme dag.

Hvor kan man låne penger uten kredittsjekk?

Alle finansinstitusjoner er pålagt å gjennomføre en kredittsjekk av personer som søker lån. Dermed er det ikke mulig å få lån uten kredittsjekk.